Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Jai Hind neemt sportcentrum in gebruik

door Beta Debidien

Voorzitter Safiek Gowrie met twee jongeren in actie bij de ingebruikneming van het sportcentrum van Sport- en Educatieve Vereniging Jai Hind.NIEUW NICKERIE— De sport- en educatieve vereniging Jai Hind heeft in het afgelopen weekeinde haar Sportcentrum in de Corantijnpolder in het district Nickerie in gebruik genomen. Voorzitter Safiek Gowrie die bij de opening van het centrum de technische uitleg gaf, zei onder meer dat na drie jaren van voorbereiding, plannen maken en herzien, begrotingen opstellen en bijstellen, tekeningen maken en wijzigen en intensief overleg voeren met de donor het het bestuur is gelukt om het Sportcentrum open te stellen voor de gemeenschap. Dit centrum is opgezet met een sportruimte, bibliotheek en een speel-o-theek, computerruimte, kantoor en een multifunctionele ruimte bestemd voor de vrouwen uit de omgeving.

Op 7 juni 1930 werd de worstelvereniging Jai Hind opgericht. De vereniging bleef enkele jaren na de oprichting zeer actief. Later werd deze tak van sport om onbekende redenen stopgezet in de Corantijnpolder en de vereniging werd inactief. In 1995 werd Jai Hind nieuw leven ingeblazen en Hira Pahaladsingh werd voorzitter. De vereniging pakte de worstelsport weer op, maar gezien de ontwikkelingen, niet alleen in het district, maar ook nationaal en internationaal, moest men met de tijd meegaan.

Er was intussen een nieuw bestuur gekozen onder leiding van Safiek Gowrie. Dat bestuur is met de buurtbewoners overeengekomen om niet alleen de worstelsport, maar ook andere takken van sport te beoefenen en een klimaat te scheppen voor creatieve en educatieve ontwikkeling. In het verlengde daarvan heeft dit bestuur de naam van de oorspronkelijke worstelvereniging Jai Hind veranderd in Sport en Educatieve Vereniging Jai Hind.

Op 27 juli 2003 werd het startsein gegeven voor de renovatie van het gebouw door de adviseur van de vereniging, dokter Kries Matai. Het project dat begroot was op een bedrag van ongeveer 33,5 miljoen Surinaamse gulden, werd geheel gefinancierd door Stichting Perspectief uit Den Haag Nederland.

In een gesprek met dWT zei voorzitter Gep Klijnsma van Stichting Perspectief de vereniging in Nickerie ondersteund te hebben, omdat het bestuur van Jai Hind goede plannen had voor de uitvoering. Klijnsma zegt dat de stichting uit Nederland in de komende periode een belangrijke rol wil gaan spelen in het sportgebeuren en de ontwikkeling van het district Nickerie. De vereniging verzorgt al enige tijd voorlichtingsavonden, worstellessen aan jeugdigen en knip- en naailessen voor vrouwen.

Onderwijsinspecteur Dayaram Chatterpal zegt zeer ingenomen te zijn met de activiteiten van de vereniging. Het zou volgens hem niet mogelijk zijn dit alles te realiseren zonder de steun van Stichting Perspectief uit Nederland. Hij vroeg de gemeenschap van de Corantijnpolder, in het bijzonder de jongeren, om maximaal gebruik te maken van het Sportcentrum. Chatterpal deed een beroep op de kinderen om zich verre te houden van allerlei negatieve activiteiten en het Sportcentrum te bezoeken.

Foto: Beta Debidien

Bron:
,  19-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics