Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Vermoedelijk Guyanese helikopter schendt Surinaams luchtruim

President acht meer informatie noodzakelijk voor protest

PARAMARIBOPresident Ronald Venetiaan acht het noodzakelijk dat het Nationaal Leger (NL) hem meer informatie verstrekt over een voorval zaterdagmiddag op Apoera, waarbij een vermoedelijk uit Guyana afkomstige helikopter het Surinaamse luchtruim heeft geschonden. Het staatshoofd is gistermiddag zowel schriftelijk als mondeling geïnformeerd over de gebeurtenis door Ernst Mercuur, bevelhebber van het NL. De groengele helikopter zou, volgens gegevens van het NL, ongeveer het midden van de Corantijnrivier hebben aangehouden en zo langs de nieuwe legerkazerne te Apoera gevlogen zijn.

Een persbericht van het kabinet van de president vermeldt dat Venetiaan het noodzakelijk acht dat het leger nadere informatie over het voorval verstrekt. Afhankelijk daarvan zal hij vaststellen of er inderdaad gronden bestaan voor een krachtig protest en een krachtige waarschuwing naar de Guyanese regering.

Het NL maakte het incident gisteren wereldkundig via een persbericht. Daarin staat onder meer dat de helikopter aanhoudend laag vloog in de omgeving van de Wara Moeri kazerne te Apoera. Kort daarna won deze weer hoogte en vloog terug in de richting van Guyana. Deze rapportage komt van de in Apoera gedetacheerde eenheid. Het NL vermoedt dat het om een verkenningsvlucht ging van het Guyanese leger. Het persbericht meldt dat er vanuit Paramaribo reeds instructies zijn gegeven hoe te handelen bij herhaling.

Beheerst

De heli had geen toestemming van de Surinaamse autoriteiten om zich in Surinaams luchtruim te begeven. Minister Ronald Assen van Defensie bestempelt de actie van de Guyanesen als provocerend. Hij verklaarde gisterenochtend tegenover Cliff Limburg van radio Kankantrie dat Suriname krachtig zal protesteren tegen deze actie van Guyanese zijde.

Assen is gisteren als ad interim minister van Buitenlandse Zaken naar Barbados vertrokken voor het bijwonen van de zevende bijeenkomst van de Council for Foreign and Community Relations (COFCOR). Aan deze vergadering nemen alle ministers van Buitenlandse Zaken van de CARICOM deel. Volgens Assen zal Suriname op deze vergadering krachtig protest aantekenen "tegen wat inderdaad kan worden opgevat als een stukje provocatie van Guyanese zijde".

Op de vraag hoe het leger op dit voorval gereageerd heeft, antwoordde Assen: "zeer beheerst". De leiding van de militairen op Apoera heeft onmiddellijk na het incident contact opgenomen met de bevelhebber van het NL, die op zijn beurt zich verstond met president Ronald Venetiaan die opperbevelhebber is. "Afgesproken is om alert te blijven maar vooralsnog een afwachtende houding aan te nemen." De bewindsman vond het prematuur om te zeggen of er harde instructies aan de manschappen gegeven zijn, wel gaf hij te kennen dat het leger alert is indien zoiets zich weer mocht herhalen. Hij vroeg de samenleving om zich kalm te houden. De militairen zijn, weet hij, goed gemotiveerd om, als het moet, het grondgebied en de soevereiniteit te beschermen tegen buitenlandse militaire gewapende agressie.

Bron:
, 20-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics