Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Guyanese Buza-ministerie:

Heli bij Apoera was op binnenlandse missie

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — De helikopter die afgelopen dagen door militairen werd waargenomen nabij de Wara Moeri kazerne te Apoera, behoort aan het Guyanese leger. In een gisteren in Georgetown uitgegeven persbericht stelt het Guyanese Ministerie van Buitenlandse Zaken dat het vliegtuig op een missie was naar de indiaanse dorpen Oreala en Siparuta, die aan de Corantijnrivier liggen op Guyanees territoir. In het communiqué wordt categorisch ontkend dat het vliegtuig het Surinaamse luchtruim heeft geschonden. Volgens rapportage van de te Apoera gelegerde militairen vloog de groengele helikopter enige tijd over het midden van de Corantijnrivier en vertrok vervolgens richting Guyanese oever. De bemanning had naar verluidt geen toestemming gevraagd het Surinaams luchtruim te betreden.

De Corantijnrivier is over de volle breedte Surinaams territoir. Buitenlandse vaartuigen die deze rivier willen betreden alsmede vliegtuigen die zich in het luchtruim daarboven willen begeven hebben toestemming nodig van de Surinaamse autoriteiten. Wordt dit zonder nadrukkelijke toestemming van de autoriteiten toch gedaan, dan houdt dit een ernstige schending van het internationale recht in.

In een vraaggesprek met de Ware Tijd zei Guyana’s president Bharat Jagdeo, dinsdag op zijn kabinet, het leger de uitdrukkelijke instructies te hebben gegeven geen provocerende acties tegen Suriname te ondernemen. Hij ontkende overigens dat het bedoelde vliegtuig het Surinaams luchtruim had geschonden.

In het communiqué van Guyana’s Ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt de berichtgeving over de Guyanese heli als ‘misleidend’ getypeerd. Het ministerie zegt verder dat de Guyanese regering zich zorgen maakt dat deze berichtgeving mogelijk bedoeld was om de relaties tussen beide landen, die momenteel in een juridische strijd om de maritieme grens verwikkeld zijn, te schaden. Het is niet in Guyana’s belang als partij die het juridisch proces heeft ingezet, om acties te ondernemen die haaks staan op het vinden van een vreedzame oplossing voor het maritieme grensgeschil.

 

Bron:
,  22-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics