Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Weg naar Apoera blijft gesloten voor houttransport

door Eric Mahabier

PARAMARIBO—Door de zware regen van de afgelopen dagen zijn ondernemers niet in staat geweest de Weg naar Apoera, vanaf Pikien Saron tot Bigi Poika, te rehabiliteren. De weg blijft voorlopig gesloten voor houttransporteurs. Afgelopen vrijdag en zaterdag hebben enkele ondernemers hun loaders en trucks ter beschikking gesteld om de gaten in deze weg met lateriet te dichten. Tot tastbare resultaten kwam het echter niet. "De regen was de spelbreker" zegt Brian Tjong a Kiet, een van de ondernemers die een houtconcessie in het gebied hebben. Volgens de houtconcessionaris is het nu wachten op de droge tijd.

Intussen zitten de ondernemers opgescheept met hun productie, omdat die niet getransporteerd kan worden. Tjong a Kiet hoopt spoedig de werkzaamheden samen met de andere concesssiehouders weer te kunnen hervatten zodat het probleem wordt opgelost en "wij weer inkomsten kunnen hebben". Door de huidige situatie komen ze financieel in een moeilijke positie te verkeren, omdat er aan de ene kant geen inkomsten zijn en aan de andere kant de vaste kosten betaald moeten worden.

Districtscommissaris Erwin Demon van Para was ongeveer twee weken geleden genoodzaakt de Weg naar Apoera te sluiten voor zwaar verkeer, waaronder het transport van hout, omdat de weg in zeer slechte staat verkeert. Vooral in het Tibiti-gebied zijn er grote kraters in het wegdek, waardoor normaal verkeer haast onmogelijk is. De weg is jarenlang niet onderhouden omdat er grote onduidelijkheid bestaat over wie het beheer erover voert. De Weg naar Apoera wordt niet gerekend tot de primaire of tertiaire wegen en valt daarom buiten de verantwoordelijkheid van Openbare Werken en Regionale Ontwikkeling.

Ondernemers die vaak van de weg gebruik moeten maken hebben deze tot nu toe enigszins kunnen onderhouden en waar nodig kunnen reconditioneren. Daarbij is het commissariaat van Para vaak ingekomen met brandstof.

Vorige week heeft Demon een delegatie van concessiehouders op zijn commissariaat ontvangen. Het gesprek resulteerde in de toezegging van de ondernemers om hun machines en trucks in te zetten voor het rehabiliteren van de weg. Het commissariaat heeft beloofd met dieselolie in te komen. Maar door de weersomstandigheden is het tot nu toe niet tot echt werken gekomen, omdat regen en wegenbouw een slechte combinatie is. Slechts hier en daar zijn wat kuilen aangepakt. De Weg naar Apoera blijft daarom vooralsnog gesloten voor houttransport.

Bron:
,  24-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics