Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Reddingsoperatie Wageningen rijstbedrijf in volle gang

door Carla Tuinfort

PARAMARIBO — De reddingsoperatie voor het rijstbedrijf Wageningen is in volle gang en de contouren van het reddingsplan zijn al af. Dit zegt de voorzitter van de vakcentrale C-47, Roy Adama, in een vraaggesprek met dWT. De reddingsoperatie houdt in behoud van een groot deel van de arbeidsplaatsen en de dorpsleefgemeenschap van Wageningen. In de contouren van het reddingsplan in actie is ook opgenomen een sociaal plan en sociaal vangnet voor de werknemers van het rijstbedrijf.

De eerste stap van de reddingsoperatie is de oprichting van de NV Surinaamse Rijst Organisatie (SRO) volgens een plan van het consultantbureau Ernst & Young met inputs van de overheid, de vakcentrale C-47, en de daarbij aangesloten Wageningen Werknemersbond. De genoemde organisaties vormden een stuurgroep, met respectievelijke afgevaardigden, die erop moet toezien dat de redding van het Wageningen rijstbedrijf volgens plan verloopt. De aandelen van de nieuwe naamloze vennootschap zijn in de eerste fase van de reddingsoperatie voor honderd procent in handen gelaten van de overheid. Adama zegt dat in een later stadium over de verdeling van deze aandelen nadere beslissingen zullen worden genomen.

De Stichting Machinale Landbouw (SML) blijft wel bestaan tezamen met de geaccumuleerde enorme schulden, productie-arealen, faciliteiten en machinerieën, maar gaat uit de productie en zal geen padie meer inzaaien. Een deel van de schulden betreft die van schuldeisers en een ander deel van de totaal ruim dertien miljoen US dollar schulden betreft de zogenaamde sociale schuld ten opzichte van de totaal 513 Wageningen werknemers zoals opgebouwd in achterstallige salarissen, het pensioenfonds met 200-300 leden en ziektekostenverzekeringen voor de gepensioneerden.

Volgens de C-47 voorman is een eerder reddingsplan van Wageningen, waarbij Zuid-Afrikaanse financiers zouden zijn betrokken, afgeketst, omdat het niet uitvoerbaar bleek vanwege de hoge kosten van ongeveer 49 miljoen US dollars die daarmede gepaard zouden gaan. Het plan van Ernst en Young c.s. wordt beraamd op 15-16 miljoen US dollars aan kosten, maar men is nog rekenende, zegt Adama. De voorfinanciering voor dit plan geschiedt door de Surinaamse overheid en is al in uitvoering. De nieuw opgerichte SRO is momenteel bezig 1500 hectare in te zaaien met zaad van hoge kwaliteit. Met de opbrengst van deze 1500 hectare zal de volgende 5000 hectare rijst worden ingezaaid bij SRO. Een deel van de SML-werknemers zal hoogstwaarschijnlijk in de gelegenheid worden gesteld een deel van de 10.000 hectare rijstareaal van de SML-grond te Wageningen te huren en als zelfstandige rijstboeren te opereren. Hiervoor zullen ze zowel opgeleid als begeleid worden. Dit deel van het reddingsplan van het Wageningen rijstbedrijf zal neerkomen op 3000-3500 hectare die aan de ex-werknemers zal worden afgestaan.

Adama geeft aan dat het reddingsplan van Wageningen zoals dat nu in actie is, ertoe moet leiden dat wordt aangegeven hoe op de juiste wijze moet worden omgegaan met staatsbedrijven die in grote moeilijkheden zijn geraakt. Volgens hem "kunnen we hieruit een model halen hoe met andere in grote problemen geraakte staatsbedrijven moet worden omgegaan". Hij sluit ook niet uit dat de reddingsoperatie van het Wageningen rijstbedrijf een voorfase is van een eventuele privatisering. "Echter kan er daarbij geen sprake zijn van een recht toe rechtaan verkoop voor een appel en een ei".

Bron:
,  26-04-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics