Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


CGX zegt in 1999 toestemming te hebben gehad van Suriname

door Ivan Cairo

TUNAPUNA Guyana blijft erbij dat Suriname op de hoogte was van het onderzoek van de Canadese oliemaatschappij CGX. Ex-president Jules Wijdenbosch heeft vorige week in de Ware Tijd met klem beweringen van Guyana’s president Bharrat Jagdeo tegengesproken. Jagdeo zei dat CGX van de Surinaamse autoriteiten in 1999 toestemming had om haar onderzoeksschip in Surinaamse wateren te keren.

De Guyanese media melden dat anonieme bronnen bij CGX hebben verklaard dat het bedrijf wel toestemming van Suriname had toen in juni 1999 het motorschip MV Kenda seismisch onderzoek deed in de Corantijn Concessie, waarvan een deel op Surinaams maritiem grondgebied ligt. Deze concessie werd in 1996 uitgegeven door de Guyanese regering.

CGX komt regelmatig uit met officiële perscommuniqués over haar activiteiten of andere zaken die het bedrijf raken, maar in dit geval is het gebleven bij anonieme bronnen.

CGX-functionarissen beweren dat het seismisch onderzoek samen met het Spaanse Repsol YPF werd gedaan. Naar verluidt kreeg de Kenda toestemming om Surinaamse wateren te betreden. Volgens de CGX-bronnen zouden noch de Guyanese regering, noch CGX op de hoogte zijn van enige tegenwerpingen van Surinaamse zijde.

Ex-president Wijdenbosch stelde tegenover de Ware Tijd dat Suriname geen enkele toestemming had gegeven. "Anders zou het boorplatform van CGX in juni 2000 niet door de Surinaamse marine zijn verjaagd", stelde hij.

De Spaanse oliemaatschappij zou het resultaat van zijn onderzoekingen in de Georgetown Concessie, die zij van de Guyanese autoriteiten had gekregen, ter beschikking hebben gesteld van CGX. Repsol ondertekende onlangs een production sharing agreement met Staatsolie voor Blok 30 in Surinames maritime territoir. Blok 30 loopt precies langs de 10 graden grenslijn die Suriname aanhoudt als zijn maritieme grens met Guyana.

De redactie probeert al enkele weken een reactie te krijgen van de leiding van CGX, maar de pogingen zijn tot nog toe zonder het gewenste resultaat gebleven.

Bron:
,  04-05-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics