Nickerie, Tuesday 18 May 2004  


Productiekosten energie in Nickerie hoog

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE De NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) geeft jaarlijks meer dan zeven miljoen Surinaamse Dollars (SRD) uit aan de opwekking van energie in het district Nickerie. Alleen aan brandstof, smeermiddelen en onderdelen voor de centrale in de Clarapolder wordt op jaarbasis ongeveer 6,5 miljoen SRD uitgegeven. Met personeels- en andere kosten komt het totaal bedrag boven de zeven miljoen SRD te liggen, terwijl de opbrengsten door stroomverkoop in het district Nickerie tussen de 50 en 60 procent van de totale onkosten bedragen. "Er wordt jaarlijks een groot verlies van ongeveer vier miljoen SRD per jaar geleden door de EBS in Nickerie, " zegt Sam Mehairdjan bedrijfsleider bedrijfsvoering bij de EBS afgelopen weekend in Nickerie.

Mehairdjan vertoefde in het district om het startsein te geven van het elektrificatie project van de EBS in het Bangladesh-gebied.Volgens hem moet het verlies dat geleden wordt door het bedrijf in Nickerie opgevangen worden door de EBS in Paramaribo en deels door de overheid. Om de zeer hoge kosten van het bedrijf enigszins beperkt te houden heeft Mehairdjan de Nickeriaanse gemeenschap gevraagd om erop toezien dat mensen geen onodige schade veroorzaken aan het net van het bedrijf. Hij heeft de mensen in het district opgeroepen om zoveel als mogelijk zuinig om te gaan met stroom en niet onnodig lampen overdag te laten branden. Mehairdjan maakte ook melding van dat de EBS afdeling Nickerie een van de beste centrales heeft van Suriname. De centrale heeft nieuwe motoren die op heavy fuel oil van Staatolie draaien. Bij de ingebruikname van de twee motoren in de centrale te Clarapolder maakte de EBS leiding toen melding van dat Nickerie een overschot heeft aan energie.

Volgens Bryan Overeem, bedrijfsleider van de EBS in Nickerie, probeert het bedrijf op een en ander manier dit overschot nuttig aan de man te brengen. De EBS heeft in de afgelopen periode een 5 km lange 33KV lijn aangelegd, die loopt vanuit de centrale in de Clarapolder tot de Casaveweg. Het ligt in de bedoeling deze lijn door te trekken naar Henar en in de toekomst zelfs naar Wageningen zodat meer bedrijven aangesloten kunnen worden op het net van de EBS. Het bedrijf zal daardoor in staat zijn het overschot aan energie te verkopen en daarmee de kosten verder te kunnen drukken in Nickerie.

 

Bron:
,  06-05-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics