Nickerie, Friday 21 May 2004  


Jachtopzieners nemen kwiekwie’s in beslag

door Beta Debidien

Foto een van de jachtopzieners van de afdeling Natuurbeheer van het ministerie van NH met de in beslag genomen vissen.NIEUW NICKERIE— Jachtopzieners van de afdeling Natuurbeheer van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) hebben gisteren tijdens controlewerkzaamheden op de markt ongeveer honderd kwiekwie’s in beslag genomen bij enkele illegale visverkopers. De vissen die de stropers aan de man probeerden te brengen waren verpakt in plastic tassen. De overtreders zijn opgebracht door de jachtopzieners en tegen hen is proces verbaal opgemaakt. De in beslag genomen vissen hebben de jachtopzieners geschonken aan sociale instellingen in het district. De hoogte van de boetes zal door de Procureur- Generaal vastgesteld worden.

Jachtopziener Ashokkoemar Pherai zegt ervan op de hoogte te zijn dat in het gesloten seizoen (1 mei t/m 1 juli) veel kwiekwie’s gevangen worden in het district Nickerie. De dienst zal alles in het werk stellen om deze vissoort te beschermen. Vanwege het uitblijven van de regens had de afdeling Natuurbeheer van het Ministerie van NH het seizoen met een maand verlengd. Het is ook bekend dat de stropers heel wat nesten van de kwie kwie’s meenemen.

De Afdeling Natuurbeheer wil de illegale activiteiten van de stropers in het district terugdringen en zal in deze periode geregeld acties uitvoeren. In Nickerie heeft de Afdeling twee ambtenaren maar de Dienst zit momenteel zonder voertuig, waardoor de jachtopzieners zich niet kunnen verplaatsen.

Pherai heeft de mensen in Nickerie opgeroepen om de kwiekwie’s in deze periode met rust te laten omdat ze bezig zijn zich te vermenigvuldigen. Hij merkte op dat veel mensen in Nickerie leven van visvangst. "Ze hebben dat tot een handel gemaakt, " zei hij. In Nickerie denken de mensen heel vaak dat tijdens het open seizoen ze vrij zijn om overal kwiekwie te vangen. Hij benadrukte dat men niet mag vissen in openbare wateren, dat men daarvoor schriftelijk toestemming nodig heeft van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV).

De Afdeling Natuurbeheer kan te allen tijden vissen die gevangen zijn samen met werp- en sleepnetten in beslag nemen. Het is wel toegestaan om in het open seizoen kwiekwie met een hengel te vangen. De vissen die wel gevangen mogen worden moeten tenminste 12 centimeter lang zijn. Als beneden deze maat gevangen wordt is men ook in overtreding zegt Pherai.

Note redactie Nickerie.Net: Binnenkort zullen wij op deze website een Visserij- en een Jachtkalender publiceren, zodat u een beeld kan krijgen wanneer wat wel en niet mag.

Bron:
, 21-05-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics