Nickerie, dinsdag 25 mei 2004  


Definitieve samenstelling arbitragecommissie mogelijk in Londen

Lim A Po informeert regering vandaag

door Vernon Texel

PARAMARIBO Juridische vertegenwoordigers van Suriname en Guyana ontmoeten elkaar komende week in Londen, Engeland, waar de discussie over de aanwijzing van de overige drie arbiters in het maritiem grensdispuut zal worden voortgezet. Voorafgaand aan deze ontmoeting zullen delen van de regering, het parlement en de Nieuw Front-top vandaag onder anderen door de juridisch adviseur van Suriname in deze kwestie, Hans Lim A Po, worden ingelicht over de ontwikkelingen en resultaten die tot nu toe geboekt zijn.

Het maritiem grensdispuut, dat nu op het bord ligt van het Internationaal Tribunaal voor de Rechten van de Zee (ITLOS), kan pas worden behandeld als de arbitragecommissie van vijf personen gevormd is. Uit deze vijf personen moet eerst nog een voorzitter worden gekozen. Duidelijkheid over wie er nog in de commissie zitting moeten hebben, bestaat alleen over Hans Smit namens Suriname en Frank Smith namens Guyana. Vorige week hadden de Surinaamse en Guyanese vertegenwoordigers in Hamburg, Duitsland, een ontmoeting met ITLOS-voorzitter Dolliver Nelson, omdat partijen het nog niet eens konden worden over de aanwijzing van de overige drie leden van het arbitragepanel. Het gesprek met Nelson heeft ertoe geleid dat beide partijen nu betere inzichten hebben hoe het proces zich verder zal gaan ontwikkelen.

In februari deponeerde Guyana zijn vermeende claim op een deel van het Surinaams maritiem gebied bij het ITLOS. Dit op basis van artikel 287 van de gelijknamige conventie. Volgens dat land zou het alle mogelijke wegen hebben bewandeld om een oplossing te brengen in deze zaak, maar lag Suriname dwars. Suriname daarentegen was verbaasd over deze actie van Guyana, omdat de onderhandelingen tussen beide grenscommissie officieel nog gaande waren. De stap van Guyana naar het ITLOS typeerde Surinames ambassadeur in Guyana, Manorma Soeknandan, als een laatste wanhoopsdaad.

Het land trad in 1994 toe tot de VN Conventie op het Recht op de Zee en volgens bepalingen moeten landen die een vermeend maritiem grensconflict hebben, hun beklag binnen tien jaren deponeren bij deze VN-instantie. De termijn van Guyana verstrijkt dit jaar. "Guyana nadert zijn deadline. Als de claim niet zou worden ingediend vervalt de kans om de zaak aan de orde te brengen bij het ITLOS", verduidelijkte Soeknandan.

Verbazing

Suriname werd in 1998 partij bij deze internationale overeenkomst. Zelfs de Guyanese oppositie in de voormalige Britse kolonie noemde de actie van haar regering ‘desperate manoeuvring’. President Bharrat Jagdeo zit namelijk in een zeer lastig parket aangezien het land lijdt onder een kwakkelende economie en politieke strubbelingen en gebukt gaat onder een golf van criminaliteit. Bovendien worden over twee jaren verkiezingen gehouden. Wat in deze zaak nog veel meer verbazing wekte, is de aanspraak die Guyana nu plotseling meent te kunnen maken op de Corantijnrivier die al eeuwenlang wordt erkend als grenslijn en in zijn geheel Surinaams territoir is. Guyanese vissers moeten daarom een vergunning aanvragen bij de Surinaamse overheid voordat ze activiteiten op deze rivier mogen ontplooien. Soeknandan is over deze manoeuvre van de Guyanese regering dan ook hooglijk verbaasd.

Naast Hans Smit wordt Suriname verder vertegenwoordigd door het internationaal advocatenkantoor Clavard, Swain & Moore gevestigd in New York, in de Verenigde Staten van Amerika. Het Guyanese team wordt geleid door sir Shridath Ramphal, voormalig advocaat-generaal van dat land en secretaris-generaal van het Britse Gemenebest en de Amerikaanse advocaten Paul Reichler en Pavan Akhavan.

 

 

Bron:
,  22-05-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics