Nickerie, donderdag 27 mei 2004  


Jairam bezorgd over werkloosheid in Nickerie

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Parlementariër Soedeschand Jairam van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF) maakt zich ernstige zorgen over de toename van werkloosheid en armoede in Nickerie. De parlementariër is coördinator op het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) in Nickerie en zegt dat hij maandelijks ongeveer vijftig sollicitaties binnenkrijgt van jonge Surinamers die een baan zoeken.

De groep werkzoekenden bestaat voornamelijk uit schoolverlaters die vanwege het ontbreken van verdere studiemogelijkheden in het district, uitkijken naar een baan. "Het betekent dat de werkloosheid hier jaarlijks met meer dan zeshonderd mensen toeneemt.Als het beleid in het land niet verandert, wat voor situatie krijgen we dan over enkele jaren", vraagt Jairam zich af. "Het zal alleen maar ellende en zorgen met zich meebrengen, waarbij de kans aanwezig is dat de criminaliteit stijgt in het district."

De situatie is zeer ernstig, vindt hij. Om de problemen terug te dringen zal heel wat werk verzet moeten worden in Nickerie. Ten eerste moet het economisch klimaat zodanig aantrekkelijk gemaakt worden dat investeringen gepleegd kunnen worden, teneinde een economische groei te realiseren. Dan zal de werkgelegenheid ook toenemen.

De politieke combinatie A1, waar de PVF deel van uitmaakt, zegt dat de ontwikkeling van Suriname door de afgelopen regeringen is stopgezet. A1 is als combinatie opgericht om verandering in de huidige situatie van het land te brengen. Bankrentes moeten aantrekkelijk gemaakt worden, zodat investeerders niet uitwijken en volledig investeren in het land, zegt Jairam. Tijdens de Nieuw Front-regering zijn deze rentes zelfs naar vijftig procent gebracht, waardoor niet alleen de rijstsector, maar ook andere ontwikkelingen in het land in gedrang zijn gekomen. Die situatie is gelukkig aan het afnemen, maar op dit moment is het niet wat het wezen moet. Ook de belastingen die de mensen in Suriname moeten betalen vindt hij vrij hoog. Ten opzichte van andere landen in de regio heeft Suriname hoge belastingen, aldus Jairam. Volgens hem blijven investeerders bovendien weg vanwege het slechte functioneren van het overheidsapparaat. De beleidsmakers moeten ook daaraan aandacht besteden.

 

Bron:
,  27-05-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics