Nickerie, woensdag 02 juni 2004  


Maratakkadrugszaak 8 juni voor rechter

Voortvluchtige hoofdverdachte openbaar gedagvaard

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — De geruchtmakende Maratakkadrugszaak wordt op dinsdag 8 juni voor de eerste keer behandeld door de kantonrechter in het Derde Kanton. Gisteren werden aan 12 verdachten onder wie hoofdverdachte Pritam Hira dagvaardingen betekend. De verdachten moeten terechtstaan wegens deelneming aan een criminele organisatie en overtreding van de Wet Verdovende Middelen. Ook de verdachten die enkele weken geleden op grond van artikel 54a van het Wetboek van Strafvordering op last van rechter-commissaris mr Albert Ramnewash in vrijheid werden gesteld, kregen een dagvaarding om dinsdag voor de rechter te verschijnen.

Deelneming aan een criminele organisatie kan verdachten een maximale gevangenisstraf van 20 jaar opleveren en een boete van ten hoogste 750.000 Surinaamse dollar. Bij opzettelijke overtreding van de Wet Verdovende Middelen riskeren de daders levenslange gevangenisstraf of een celstraf van ten hoogste 20 jaar.

Hoofdverdachte Hira is sinds de onderschepping van een lading cocaine in het Maratakkagebied november vorig jaar voortvluchtig. Hira die zich vermoedelijk in het buitenland bevindt, werd openbaar gedagvaard en zal volgens de voorlichtingsdienst van het Openbaar Ministerie bij verstek worden berecht als hij niet op de strafzitting verschijnt.

Het gerechtelijk vooronderzoek in de Maratakkazaak is onlangs afgesloten door de rechter-commissaris en daarna werd de sluitingsbeschikking in deze zaak aan de verdachten en de verantwoordelijke vervolgingsambtenaar verzonden. Uit het justitieel onderzoek is naar voren gekomen, dat in het gebied waar in november de 341 kilo cocaine, twee Cesnavliegtuigen en andere spullen in beslag werden genomen, vermoedelijk reeds eerder drugslandingen hadden plaatsgevonden. De landingsbaan werd aangelegd op een terrein dat aan hoofdverdachte Hira als houtconcessie was uitgegeven. De anti-drugsoperatie in het gebied werd uitgevoerd door het Korps Politie Suriname, daarbij ondersteund door manschappen van het Nationaal Leger met medewerking van de Amerikaanse Drugs Enforcement Agency (DEA). Deze zaak heeft veel stof doen opwaaien vanwege de "klinkende namen" die als verdachten werden aangemerkt of gearresteerd.

Kort na de onderscheppingsactie en arrestaties werden enkele verdachten wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Door procedurele fouten bij het Openbaar Ministerie en de rechter-commissaris kwam later nog eens een van de verdachten vrij na gebruik te hebben gemaakt van artikel 54a van het Wetboek van Strafvordering. Ook deze zaak zorgde voor veel beroering in de gemeenschap en in het politieke veld. Onder meer werd in politieke kringen het vertrek geëist van justitieminister Siegfried Gilds.

Bron:
, 2-06-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics