Nickerie, vrijdag 04 juni 2004  


Padie-inzaai bereikt piekperiode

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Door de zware regens van de afgelopen dagen is het tekort aan water bij de rijstboeren in het district Nickerie opgeheven. Op enkele plaatsen in de Westelijke polders na, is het waterpeil overal tot boven maaiveldhoogte gestegen. Hierdoor zijn vele boeren nu in staat hun rijstarealen via de normale weg (inlaatkokers) te bevloeien, om de natte grondbewerking te kunnen uitvoeren. De boeren verwachten dat de padie-inzaai in dit weekend zijn piek zal bereiken.

Handmatige padie-inzaai (Foto: Akhiel Mahabier - Team Nickerie.Net)

Uit gegevens van het Ministerie van LVV, Regio West, blijkt dat tot nu toe ongeveer 9.000 hectaren padie is ingezaaid. Hiervan is 5.000 hectaren door kleine en 4.000 hectaren door grote boeren ingezaaid. De verwachting is dat de inzaai ten behoeve van de najaarsoogst 2004, met tussen de 22.000 en 23.000 hectaren ongeveer hetzelfde zal zijn als het afgelopen seizoen.

Coördinator Soedeshchand Jairam van LVV Regio West zegt tegenover dWT dat de inzaai, die ongeveer een maand geleden is begonnen, heel wat stagnaties heeft ondervonden. Aan de ene kant financiële en aan de andere kant technische problemen, die ertoe hebben geleid dat de inzaai niet vlot is verlopen. Door het uitvallen van de zaaizaadbedrijven van de Stichting Machinale Landbouw (SML) en de Prins Bernardpolder is de zaaizaadvoorziening ook in gedrang gekomen. Dat kan volgens Jairam mede een van de oorzaken zijn dat de inzaai stroef liep.

Ondervoorzitter Harinanan Oemraw van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) geeft aan dat door het nog steeds ontbreken van de grondbrieven (beschikkingen met titel op de grond... red.) de boeren niet in staat zijn leningen aan te gaan bij de banken om de inzaai te financieren. Bovendien was de opbrengst bij afgelopen oogst niet wat ervan verwacht werd. Hij verwacht dat de inzaai zeker tot medio juli zal duren.

Zoals Jairam eerder heeft aangegeven, zal het boerenbestand dat bij de voorjaarsinzaai betrokken is, sterk afnemen vanwege het feit dat ze nauwelijks meer in staat zijn te investeren in deze sector. De LVV-coördinator merkte op dat terwijl het water boven het maaiveld is gestegen, bepaalde boeren in de Oostelijke polders en Euro-Zuid nu last hebben van teveel water. Voor deze boeren moeten heel wat activiteiten ontplooid worden om de wateroverlast op te lossen. De wateroverlast is ontstaan doordat de natte infrastructuur in die gebieden niet voldoet aan de gestelde voorwaarden.

Achterstand in het onderhoud, verwaarlozing van duikers, kunstwerken en dicht geslibde afvoerleidingen maken dat reeds bij een geringe neerslag wateroverlast ontstaat en bij een geringe droogte de boeren gauw een tekort hebben aan irrigatiewater. Volgens Jairam is het nu hoog tijd dat de overheid werkt naar het in leven roepen van waterschappen in alle landbouwgebieden in het district Nickerie. Het onderhouden van de infrastructuur in Nickerie is verdeeld onder een aantal instanties zoals de ministeries van LVV, Openbare Werken, Regionale Ontwikkeling en de boerenorganisaties. Het blijkt dat deze afbakening ook verwaterd is waardoor de verantwoordelijke instanties zich onttrekken aan hun verantwoordelijkheden en alles terechtkomt op het bord van LVV.

 

Bron:
, 04-06-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics