Nickerie, zondag 13 juni 2004  


Op een na alle slachtoffers Decembermoorden geïdentificeerd

PARAMARIBO — Het DNA-onderzoek in het Gerechtelijk Vooronderzoek naar de Decembermoorden is zo goed als afgerond. Van veertien van de in totaal vijftien slachtoffers is middels een DNA-vergelijkingsonderzoek de identiteit vastgesteld, zegt het Bureau van de Rechter-commissaris in een persbericht.

Volgens de rc heeft een onderzoeksteam van Suriname, aangevuld met een team van het Nederlands Forensisch Instituut ( NFI) gewerkt aan het afronden van een eindverslag dat onderdeel vormt van het totaal onderzoeksresultaat.

Dit gedeelte van het GVO heeft zich gericht op de beschieting in het Fort Zeelandia, de stoffelijke resten van de slachtoffers die zijn aangetroffen bij de opgravingen in december 2002 en het onderzoek naar de identiteit van de slachtoffers middels een DNA-vergelijkingsonderzoek. DNA-materiaal is afgenomen van de nabestaanden van de slachtoffers als vergelijkingsmateriaal voor het DNA van de stoffelijk resten.

Als belangrijke resultaten van dit onderzoek gelden volgens het persbericht de identificatie van de 14 slachtoffers en de identificatie van de type kogels die zijn aangetroffen in het Fort Zelandia alsook in de verschillende graven. Ook het type wapen dat geassocieerd is met dit type kogels is geïdentificeerd.

In een interview drie maanden geleden zei een kopstuk tegen dWT dat de afronding van het GVO is opgehouden door het forensisch onderzoek dat voor een belangrijk deel in Nederland werd gedaan.

Nu gaat gewerkt worden aan het na-traject van het GVO dat onder andere inhoudt het mogelijk nader verhoor van verdachten en getuigen als onderdeel van het tactisch onderzoek. Hierna moet het GVO afgesloten worden. Er is vooralsnog niet aangegeven hoe lang het na-traject kan duren.

 

<

Bron:
, 12-06-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics