Nickerie, maandag 14 juni 2004  


Vliegveld Koningin Juliana Polder gesloten

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — De Stichting Behoud Bananensector Suriname (SBBS) heeft besloten per onmiddellijke ingang het vliegveld te Koningin Juliana Polder in het district Nickerie tot nader order gesloten te houden. Dit besluit is genomen door de directie nadat geconstateerd werd dat de weg naar het vliegveld in een zeer slechte staat verkeert door het frequent gebruik van machines en trucks met zware lading van derden onder wie rijstboeren.

Van de SBBS verneemt dWT dat vanwege de huidige weersomstandigheden en het dagelijks gebruik door voertuigen van het irrigatieproject binnen het bedrijf, de weg nog steeds in zeer slechte staat verkeert. De brug op enkele honderden meters verwijderd van het vliegveld is intussen ook in elkaar gezakt mede vanwege het onverantwoord gebruik van de padieboeren die gebruik maken van de faciliteiten van het vliegveld van Koningin Juliana Polder.

De directie van de SBBS heeft in een schrijven aan de padieboeren gevraagd om gebruik te maken van de vliegvelden van de rijstbedrijven Alibux, Ramnath en te Zeedijk. De directie van het bedrijf heeft ook in overweging genomen om het vliegen vanuit het vliegveld vanuit Koningin Juliana Polder ten behoeve aan derden stop te zetten, omdat de belangen zo groot zijn en het risico van buitenaf van grote invloed zou kunnen zijn voor de bedrijfsactiviteiten van de SBBS.

Rekening houdend met het algemeen economisch belang van het district Nickerie heeft de directie besloten het vliegen toch toe te staan, hetgeen echter een extra verantwoordelijkheid op het bedrijf heeft gelegd. Het is gevraagd aan de verschillende vliegmaatschappijen om zich strikt te houden aan de regels zoals de "No Fly Zone" stipt in acht te nemen (het niet vliegen boven woningen, gebouwen, de kwekerijen en de aanplant van het bedrijf).Tevens is het ook verboden om op het bedrijf in het bezit te zijn van 2,4 D (bestrijdingsmiddel tegen bepaalde grassoorten) en andere chemicaliën of stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de bacoven.

Verder zal de SBBS het spoelen van de "hoppertank" op het vliegveld niet meer tolereren. Bij het niet naleven van de regels zal de gebruiker verantwoordelijk gesteld worden voor alle schade en of ongerief. Intussen maken veel boeren zich zorgen over het besluit dat genomen is zijdens het bedrijf in Nickerie. Door de afsluiting van de weg kunnen de boeren hun zaaizaad of ureum niet verder transporteren naar het vliegveld. Deze boeren zien toch kans via een ingehuurde boot het zaaizaad dwars door een afvoerleiding over te zetten om verder vervoerd te worden naar het vliegveld te Koningin Juliana Polder. Om een zak zaaizaad over te zetten wordt door de booteigenaar 1 Surinaamse dollar gevraagd.

Landbouwer Peno Ramsamoedj reageert zeer verbaasd dat de SBBS tot de sluiting van de weg is overgegaan. Hij is er niet over te spreken dat hij in totaal 180 Surinaamse dollar extra heeft moeten uitgegeven aan de booteigenaar om zijn zaaizaad over te krijgen om te kunnen zaaien middels een landbouwvliegtuig. Hij zal de Nickeriaanse parlementariërs vragen om deze zaak onder de aandacht te brengen van minister Geetapersad Gangaram Panday van Landbouw Veeteelt en Visserij ( LVV) en hoopt dat spoedig een oplossing in de situatie komt.

 

<

Bron:
, 14-06-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics