Nickerie, maandag 21 juni 2004  


Tiende MEDRETE in Nickerie afgesloten

door Beta Debidien

Dc Ramadhin (midden) in gesprek met ambassadeur Barnes van Amerika bij de afsluiting van de tiende MEDRETE in Nickerie. Rechts dc Ingwer Walden van Coronie.-NIEUW NICKERIE— De tiende Medical Rediness Training Exercise (MEDRETE), de tweede in het district Nickerie, is gisteren met succes afgesloten. De afsluitingsceremonie vond plaats op het schoolerf van de Rambaran Misreschool in de Corantijnpolder.

Het startsein voor de tiende Medrete werd tien dagen geleden gegeven in het district Coronie. De Amerikanen hebben in deze twee districten aan ongeveer 6400 mensen gratis medische hulp verleend. Daarnaast zijn er ook heel wat medicijnen aan de mensen verstrekt.

Directeur Ronald Julen van het Ministerie van Defensie die bij de afsluiting minister Ronald Assen vertegenwoordigde, betitelde deze MEDRETE als een bijzondere. De MEDRETES begonnen tien jaar geleden en toch zijn er nog vele gebieden waar er werk verzet moet worden. In zijn toespraak zei de directeur dat de MEDRETES die uitgevoerd zijn in Suriname een tweeledig doel hebben gehad. Enerzijds geven ze ons als samenleving de gelegenheid om met de Regionale Gezondheid Dienst (RGD) en de Geneeskundige Troepen en met expertise uit het buitenland gratis de gezondheidszorg omhoog te stuwen. Tevens krijgen onze mensen de kans om met hen van gedachten te wisselen en verder te werken aan de paraatheid van onze troepen. Aan de andere kant bieden wij de Amerikanen de gelegenheid om zich verder te bekwamen in het werk waarin ze zijn opgeleid, zij het op eenvoudige wijze. De directeur zei tot slot dat Suriname en de Verenigde Staten van Amerika er beide voordeel aan hebben waaraan het gestelde doel volledig is bereikt.

Volgens Julen heeft het Nationaal Leger (NL) de bijzondere bijkomende taak van het verlenen van bijstand bij het voorbereiden en uitvoeren van projecten in verband met de sociaal economische ontwikkeling van Suriname, dan wel het verlenen van hulp aan andere overheidsorganen daarbij. Door het Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP) 2001-2005 wordt het Defensie beleid verder op het spoor gezet om de internationale samenwerking met landen als Amerika, Nederland, Frankrijk, Brazilië, Venezuela en China verder te ontwikkelen.

De directeur maakte tijdens zijn slotwoord de opmerking dat de rijstsector in het district Nickerie voor 4 procent bijdraagt aan het Bruto Binnenlands Product en 9 procent aan de werkgelegenheid in het land. "Een ziek mens presteert niet of nauwelijks. Laten we Nickerie daarom gezond houden. MEDRETE tien heeft een wezenlijke bijdrage daartoe geleverd," aldus Julen.

Voor de afsluiting waren ook aanwezig ambassadeur Marsha Barnes van de VS, bevelhebber Ernst Mercuur van het Nationaal Leger en districtcommissarissen Hardeo Ramadhin en Ingwer Walden respectievelijk van Nickerie en Coronie .

Bron:
, 19-06-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics