Nickerie, dinsdag 29 juni 2004  


Longmay - Doelen Solom deels gerealiseerd

door Beta Debidien

DWT foto / Beta Debidien:Stichting Solom organiseerde in verband met het eenjarig bestaan van het Gemeenschapscentrum te Longmay enkele activiteiten. De kinderen maken zich op om deel te nemen aan het onderdeel zaklopen.-.NIEUW NICKERIE— Stichting Ontwikkeling Longmay en Omgeving (SOLOM) heeft pas vorig jaar een aanvang kunnen maken met invulling geven aan haar doelstellingen. "Na bijna tien jaar is uiteindelijk in 2003 het probleem van de titel op het terrein waar de Stichting haar activiteiten wenst te ontplooien, opgelost. De doelen die de Stichting nastreeft, zijn ook deels gerealiseerd". Dat zei voorzitter Hendry Karijoikromo bij de viering van één jaar Gemeenschapscentrum van de Stichting Solom gisteren in het district Nickerie.

De Stichting is opgericht op 4 mei 1993 en stelt zich ten doel om het woon- en leefklimaat van de buurtbewoners te verbeteren en verder tot ontwikkeling te brengen. Dit wil ze bereiken door het ontplooien van activiteiten op sociaal, economisch, educatief, cultureel en sport gebied, alsook op andere gebieden. Het opzetten en beschikbaar stellen van faciliteiten ten behoeve van het organiseren en doen geven van cursussen, beoefening van sportactiviteiten dienen ter ondersteuning van de te bereiken doelen.

Haar tweede geslaagde project is de bouw van het Gemeenschapscentrum te Longmay. Organisatorisch werkt de Stichting momenteel aan capacity building van haar werkarmen en mag ze zich verheugen in de oprichting van een Jongeren Vereniging Longmay, een Vrouwenorganisatie, Slagbalvereniging, Solom dansgroep, naast de reeds bestaande sport, culturele en sociale organisaties. Aandacht wordt ook besteed aan doelgroepen in de visserij- en agrarische sector.

De Stichting beijvert zich om de andere projecten die momenteel op stapel staan in de komende periode te realiseren. Zo wil ze een kantine en bad en toilet buiten het centrum bouwen. De versterking van de ringdam en ontwatering van het sportveld en de aanleg van een wandelpark aan de rivierzijde met de bijbehorende voorzieningen hebben ook de aandacht. Het opzetten van een knowledge center is momenteel in de pipeline en zal mogelijk eind dit jaar worden gerealiseerd. Stichting Solon zal ook ervoor inzetten dat het Bigi Pan gebied beschermd, beheerd en duurzaam gebruikt wordt, omdat dit gebied vanwege de grote biodiversiteit die het in zich herbergt, behouden moet blijven. Behalve de verdere ontwikkeling van visserij activiteiten en dit gebied zullen ook de potentiële mogelijkheden op het gebied van het toerisme ruime aandacht worden gegeven. De bedoeling is deze potenties verder te ontwikkelen als belangrijke bron van neveninkomsten voor de vissers die er hun brood verdienen.

De voorzitter van de Stichting is de mening toegedaan dat ontwikkeling van een buurt begint bij de mensen zelf, waarbij ze zelfwerkzaamheid aan de dag moeten leggen en nodige initiatieven moeten nemen voor de beterschap van hun omgeving. Een voorwaarde is wel dat ze zich organiseren en duidelijk kunnen aangeven wat ze willen en pas daarna met donoren gaan praten. Hij heeft het beschikbare kader van de buurt opgeroepen de activiteiten van de Stichting te ondersteunen en hun krachten te geven aan het ontwikkelingswerk.

<

Bron:
, 29-06-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics