Nickerie, donderdag 08 juli 2004  


Bloeddonorenbestand stijgt in Nickerie

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE-— Uit cijfers verkregen tijdens de recente bloedinzamelingsacties van het Surinaamse Rode Kruis in het district Nickerie, is gebleken dat het bloeddonorenbestand in het district steeds aan het toenemen is. In juni hebben zich 78 bloeddonoren aangemeld in het Dr.Lachmipersad Mugra Streek Ziekenhuis Nickerie (SZN) voor het afstaan van bloed. Van deze groep waren 10 nieuwe aanmeldingen die zich bereid hebben gevonden om bloed af te staan aan de Nationale bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis en 5 personen die zich te vroeg hebben aangemeld. In de maand februari waren er 73 aanmeldingen waarvan 14 nieuwe donoren en 12 aanmeldingen die te vroeg waren.

In totaal hebben zich tijdens de bloedinzamelingsacties 151 bloeddonoren aangemeld bij wie 111 eenheden bloed zijn verzameld. De Bloedbank is verder in de eerste helft van dit jaar 24 nieuwe donoren rijker geworden in het westelijk deel van het land.

Van elke nieuwe bloeddonor is 8 tot 10 milliliter bloed afgenomen dat verder onderzocht wordt op mogelijke ziekten en andere aandoeningen. Na de keuring zullen deze nieuwe donoren opgeroepen worden om eventueel de gewenste hoeveelheid bloed af staan aan de bloedbank. De mannelijke donoren mogen om de drie maanden bloed afstaan en de vrouwen om de zes maanden."Het komt veel voor in Nickerie dat donoren zich te vroeg aanmelden om opnieuw bloed af te staan," aldus Bloedbank-medewerkster zuster Meriam Dompi.

Zuster Dompi vertelt dat door een goede participatie van de bloeddonoren beide inzamelingen succesvol genoemd mogen worden. Door de Bloedbank wordt bij elke bloedinzameling busvervoer ingezet om donoren in de middaguren op te halen in de verschillende polders. Donor R.Khedoe die de Nationale Bloedbank helpt met het aanwerven van nieuwe donoren in de Groot Henarpolder merkte op dat de mensen heel wat vragen hebben die hen weerhouden om zich als donor op te geven. Het Surinaamse Rode Kruis verstrekt informatie om hierover opheldering te brengen.

De Bloedbank is op zoek naar mensen die zich willen inzetten om ook in andere gebieden nieuwe donoren aan te werven. De organisatie heeft in Nickerie per juni 2004 een donorenbestand van 192, waarvan 29 vrouwen. Er wordt ernaar gestreefd om minstens 600 bloeddonoren te hebben in het district, zegt zuster Dompi. Om dit aantal donoren te bereiken heeft de Bloedbank promotiemateriaal geplaatst op verschillende lokaties in het district. De Bloedbank zal zich in de komende periode meer concentreren op personen in de leeftijdsgroep van 18 tot en met 55 jaar. De eerstvolgende bloedinzameling in Nickerie zal plaatsvinden in de maand september 2004.

 

Bron:
08-07-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics