Nickerie, vrijdag 09 juli 2004  


Padie-inzaai in afrondende fase

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — De inzaai van padie ten behoeve van de najaarsoogst 2004 in het district Nickerie is in de afrondende fase beland. Uit cijfers verkregen van het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) Regio West blijkt dat tot nu toe meer dan 21.000 hectare padie is ingezaaid. Hiervan is 11.500 hectare ingezaaid door de kleine landbouwers en de rest door de grote boeren. Er zijn nog enkele boeren die in de verschillende polders bezig zijn de laatste handelingen te plegen ten aanzien van de inzaai van hun arealen.

Soedeshchand Jairam, coördinator van het Ministerie van LVV Regio West, verwacht dat de inzaai van padie in het district Nickerie (exclusief Wageningen) ongeveer 22.000 hectaren zal bedragen. LVV beschikt nog niet over informatie van de inzaaiactiviteiten van de Surinaamse Rijst Organisatie (SRO) op Wageningen, maar via andere bronnen heeft hij inmiddels vernomen dat het de organisatie gelukt is ongeveer 2.000 hectare rijstareaal in te zaaien. Dat brengt de totale inzaai in geheel Nickerie op ongeveer 24.000 hectaren, tweeduizend hectaren meer dan bij het afgelopen seizoen, zegt de coördinator. Volgens Jairam is de inzaai gerealiseerd mede door de inzet van het Ministerie van LVV. Daarbij heeft het ministerie getracht de waterhuishouding te verbeteren door de infrastructuur aan te pakken. In dat kader heeft LVV heel wat loos- en irrigatieleidingen laten opschonen en waar nodig uitdiepen in alle polders van het district. Reeds in het begin van dit jaar werd een aanvang gemaakt met die werkzaamheden. Bij de haast afgelopen inzaai is gebleken dat de meeste boeren ook niet in staat waren de inzaai zelf te plegen, maar ze zijn gefinancierd geworden door de padie-opkopers/verwerkers. Dat betekent dat deze boeren ook voor de bemesting en de verdere verzorging van het gewas afhankelijk zullen zijn van de opkopers /verwerkers. Jairam merkte op dat de financiering zeker in het nadeel van de boer zal gaan werken, omdat bij de prijsbepaling de financier een sterke positie zal hebben waardoor de boer genoegen moet nemen met de prijs die hem wordt aangeboden. Deze situatie is ontstaan vanwege het feit dat de commerciële banken geen leningen meer willen verstrekken aan de boeren om de inzaai van padie te financieren.

Jairam vindt dat de regering een oplossing moet vinden voor het schuldenvraagstuk van de landbouwers bij de banken. Heel belangrijk voor de boer is de grondbeschikkingen van de rijstarealen. Als die stukken van de boer in orde gemaakt worden door het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, denkt Jairam dat het financieringsprobleem ten aanzien van de inzaai tot het verleden zal behoren en de inzaaipercentage ook zal gaan stijgen.

 

 

Bron:
, 09-07-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics