Nickerie, dinsdag 13 juli 2004  


Bewustwordingscampagne tegen kinderarbeid in Nickerie

door Eric Mahabier

PARAMARIBO — Het Stichting Scholings Instituut voor de Vakbeweging in Suriname (SIVIS) houdt ingaande morgen een driedaags seminar in het rijstdistrict Nickerie voor de bewustwording van de aldaar gevestigde arbeidersklasse ter bestrijding van kinderarbeid. Volgens SIVIS-directeur Roy Haverkamp heeft onderzoek van dit instituut uitgewezen dat er in Nickerie nog altijd sprake is van kinderarbeid. Hij kan dit echter niet in procenten aangeven. Wel geeft hij te kennen dat vanwege de enorme bedrijvigheid in het district hier en daar kinderen ingezet worden in diverse bedrijven. De winkelzaken en de rijstvelden zijn enkele van ze.

In het seminar participeren meer dan 35 vakbondsleiders. Samen met de docenten Yione Gorrison, Victor Jones, Roy Haverkamp en Victor Ferh zullen zij nagaan hoe de vakbeweging in Nickerie een bijdrage kan leveren aan het elimineren van kinderarbeid. Het houden van een seminar in diverse districten over dit onderwerp is de belangrijkste activiteit die het SIVIS voor dit jaar gepland heeft. Het seminar moet erin resulteren dat landelijk kaders uit de vakbeweging bewust gemaakt worden van het gevaar van kinderarbeid. De participanten zullen de opdracht krijgen het veld in te trekken en in hun omgeving mensen, onder wie gezinnen, ervan bewust te maken dat kinderarbeid niet goed is voor de lichamelijke gesteldheid van het kind en de gezonde ontwikkeling van de economie van Suriname.

Nickerie is het derde district dat aangedaan wordt. In Paramaribo en Marowijne is dit seminar reeds gehouden. De kaders in Marowijne voeren momenteel besprekingen met relevante organisaties om gezamenlijk een grootscheepse campagne te ondernemen waarbij de districtsbewoners middels pamfletten, clips, op scholen en kerken de nadelen van kinderarbeid voorgehouden zullen worden. De directeur van het instituut zegt dat het heel belangrijk is dat voor de ontwikkeling van een land kinderarbeid uitgebannen wordt omdat kinderen die de toekomst van morgen zijn ook in staat gesteld moeten worden om onderwijs te volgen. De ontwikkeling van een land kan alleen ter hand genomen worden wanneer er geschoolde krachten zijn. Indien er in een land geen geschoolde krachten zijn, moeten die geïmporteerd worden wat betekent verdere verzwaring van de overheidsuitgaven.

 

Bron:
, 13-07-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics