Nickerie, vrijdag 16 juli 2004  


Hamptoncourtpolder gedeeltelijk onder water gelopen

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Zware regenval van de afgelopen dagen heeft een groot deel van het bewoond gebied van de Hamptoncourtpolder in Nickerie onder water gezet. De bewoners van de series E en F van deze polder ondervinden het meest last van het overtollig water dat blijft liggen op de percelen.

Foto: Mevrouw Premdei Ganga probeert met haar kinderen via een loopplank op de weg te komen.-.De oorzaak de hoofdlozing die dichtgegroeid is waardoor het regenwater niet gemakkelijk kan wegstromen naar de Nickerierivier, vertelt mevrouw Premdei Ganga. Hij vervelende is, zegt Ganga, dat haar kinderen niet buiten het huis kunnen gaan om te spelen, omdat het woonerf geheel onder water ligt. "Door deze situatie moeten mijn kinderen de dagen en nachten in huis doorbrengen en dat kan niet", zegt ze tegenover dWT. Deze situatie doet zich zeker al een maand voor in de Hamptoncourtpolder en niemand wil iets doen of neemt het initiatief om de hoofdlozing op te schonen. Volgens de vrouw zijn naast de woonerven ook de ingezaaide rijstarealen in deze polder onder water gelopen en dreigen de gewassen verloren te gaan.

De rijstboeren zeggen nergens terecht te kunnen met hun problemen. Dat het regenwater niet gemakkelijk kan wegtrekken, komt ook doordat de meeste duikers niet goed onderhouden worden en verstopt zijn geraakt. De verontruste rijstboeren stellen het Ministerie van Openbare Werken (OW), sectie Nickerie, verantwoordelijk voor de ontstane situatie. De hoofdlozing in de Hamptoncourtpolder moet namelijk door OW onderhouden worden. Een reactie van sectiehoofd Haricharan Chotoe van het OW Nickerie kon niet verkregen worden.

Subhaas Jairam, hoofd van de Civiel Technische Afdeling (CTA) van het commissariaat, zegt desgevraagd dat er een bestaande waterschap in de Hamptoncourtpolder is dat niet goed functioneert. Het bestuur is al lang uit elkaar, waardoor de rijstboeren met de problemen zitten. Volgens hem moeten de boeren uit deze polder een nieuw waterschapsbestuur in het leven te roepen. Het nieuw bestuur zal in het belang van zijn leden financiële middelen bij elkaar brengen om in de toekomst de problemen zelf ter hand te nemen. Het Ministerie van Regionale Ontwikkeling heeft intussen via de bestuursopzichters enkele keren de buurtbewoners opgeroepen om een bijdrage te leveren ter opschoning van de afvoerleiding, echter zonder resultaat. Jairam hoopt dat de overheid in de komende dagen alles in het werk stelt om verheldering te brengen in de woonsituatie van de bewoners van de Hamptoncourtpolder.

 

 

Bron:
, 16-07-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics