Nickerie, dinsdag 10 augustus 2004  


Estatia Steward miss Arcawa 2004

door Daniëlla Tauwnaar

PARAMARIBOEstatia Steward, studente van het AVF 1 te Nw. Nickerie, is afgelopen zaterdag gekroond tot miss Arcawa 2004 in Wageningen. Arcawa staat voor Arowakken, Caraiben en Warraus, de drie inheemse stammen in Suriname.

Foto onderschrift: Estatia Steward (19) seconden na haar bekroning tot miss Arcawa 2004 in Wageningen. (Foto: Rosita Leeflang)"Het is een hele eer om een miss te zijn’, zei de negentienjarige inheemse. "Maar het betekent ook dat ik een voorbeeldfiguur voor de inheemse jongeren zal moeten zijn. Verder zal ik me in het komend jaar inzetten om projecten uit te voeren voor de jongeren in Wageningen en in het bijzonder voor de inheemsen." De kersverse miss denkt voornamelijk aan sportactiviteiten en recreatiemogelijkheden. "Ik wil wat doen met sport en recreatie om de jongeren na school een bezigheid te geven, maar ook om zij die de school hebben verlaten van de straat en van criminaliteit af te houden. Ik denk mijn doel met name te bereiken door me aan te sluiten bij jongerenorganisaties binnen en buiten Wageningen." Maar ook het vrouwenwerk ligt de miss Arcawa. De rode draad door haar heldere en scherpe presentatie was inheemse vrouwen en zelfstandigheid. Steward benadrukte het belang van zelfwerkzaamheid, onafhankelijkheid en onderwijs voor de inheemse vrouw. Ze leerde daarbij dat de vrouw haar leven in eigen handen heeft en daar zelf over bepaald. Ook moet volgens haar de inheemse vrouw niet gebukt gaan onder een tiranniserende man en moeten ze de kans op goed onderwijs benutten. Steward zegt in navolging op het miss Arcawa contest mee te zullen doen aan de Miss Amazonica verkiezing in Paramaribo.

De vijfkoppige jury bestond uit Armand Masé (beeldende kunstenaar), Rosita Leeflang (journalist), Fibeke Kartoredjo (onderwijzeres), Martha Kappel (danskunstenares) en Vergilio Brank (lid van de culturele vereniging Wamakwa).

Uit fouten leren

Op de tweede plaats eindigde de dertienjarige Sharity Edwards en nummer drie werd Janice Gerard (18). De avond werd aan elkaar gepraat door MC Henk van Vliet. Jennifer Armaketo, voorzitter van Arcawa promotions, de organisator van het contest, noemt de avond naar omstandigheden geslaagd. "Het is voor de eerste keer gelukt", zegt ze opgelucht. "Er zijn wel fouten gemaakt, maar daaruit leren we. We zijn jongeren in een jonge organisatie die geen ervaring hebben met het organiseren. Het was zwaar, maar we werden overal steeds moed ingesproken. Één ding is duidelijk: een goede voorbereiding is belangrijk. Dus volgend jaar beginnen we minstens zes maanden van te voren met het aantrekken van sponsors en het trainen van de meisjes. Maar de meisjes hebben me wel verrast. Ondanks de korte tijd waarin ze moesten leren speechen, de culturele dansen te leren, de inheemse taal te leren en hun talent moesten oefenen, hebben ze het goed gedaan. Ik ben erg trots op ze." Armaketo zegt wel teleurgesteld te zijn in het bedrijfsleven van Nickerie. Enkelen zouden zelf hebben gezegd dat het doel van het contest (fundraisen voor deelname aan de Wejurana copa (nationale inheemse voetbalcompetitie waar vnl jongeren aan meedoen) en het wederom aanschaffen van culturele kleding en muziekinstrumenten die na deelname aan Carifesta 8 vorig jaar zijn gebrand met het Cultureel Centrum Wageningen, CCW) geen sociaal doel is. In tegenstelling tot Nickerie hebben enkele bedrijven in Paramaribo wel gereageerd op sponsoringsaanvragen van de vereniging.

Armaketo zegt met het contest de gestelde doelen jammergenoeg niet kunnen worden gehaald. Van fundraisen kwam niet veel terecht, nadat het weinige sponsoringsgeld moest worden afgedragen aan de belastingen en de kosten voor geluid en muziek moesten worden betaald.

 

<

Bron:
, -2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics