Nickerie, woensdag 11 augustus 2004  


Ureumschaarste Nickerie opgeheven

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Schaarste aan ureum waar men in het district Nickerie de afgelopen drie tot vier weken mee te kampen heeft gehad, schijnt sedert enkele dagen grotendeels te zijn opgeheven. Door de leverancier Atcar Chemicals NV, is afgelopen dagen voldoende ureum aangevoerd en gelijk gedistribueerd onder de landbouwers.

Vorige week kwam de eerste boot aan met ongeveer 940 ton en momenteel is er een tweede boot bezig meer dan 1000 ton ureum te lossen op de steiger van de leverancier te Longmay. In de komende dagen zal Atcar nog een hoeveelheid ureum importeren, zodat het tekort aan deze meststof tijdens dit hoofdseizoen tot het verleden zal gaan behoren. Dit zegt ondervoorzitter Harinanan Oemraw van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA).

Voor dit hoofdseizoen hebben de rijstboeren in Nickerie meer dan 24.000 hectaren ingezaaid. Te Wageningen is door de Surinaamse Rijst Organisatie (SRO) ongeveer 3.000 hectare ingezaaid. De totale inzaai komt met die van Wageningen erbij, neer op ongeveer 27.000 hectaren. Volgens de SPBA-voorman hebben enkele boeren als gevolg van de schaarste aan ureum hun gewassen niet optimaal kunnen bemesten, terwijl het te velde staande gewas al in bloei kwam. Deze boeren zullen zeker opbrengsten derven wanneer de oogst na enkele weken wordt binnengehaald. "Het is een geluk bij een ongeluk dat de verliezen beperkt zullen blijven tot dit hoofdseizoen," zei Oemraw.

Het bestuur van de SPBA maakt nog steeds zich zorgen om de infrastructuur die volgens Oemraw nog steeds niet is wat het wezen moet. De lozingen in bepaalde polders zijn dicht gegroeid. De problemen in de Nanipolder zijn nog steeds niet opgelost. De boeren doen alles eraan om de problemen zelf aan te pakken. Oemraw geeft aan dat in de afgelopen periode door het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heel wat afvoer- en irrigatieleidingen zijn opgehaald, maar er zijn heel wat andere die door andere ministeries onderhouden moeten worden. "Het is nodig dat de overheid aandacht besteedt aan de problemen," vindt Oemraw.

Een andere zaak die de ondervoorzitter aanhaalde is dat er nog steeds niets is gedaan aan de sluizen en duikers die door achterstallig onderhoud in zeer slechte staat verkeren. "Wil men bij de komende inzaai een goede waterhuishouding garanderen aan de landbouwers, dan is het is zaak dat de duikers en sluizen in goede staat gebracht worden," zegt SPBA-ondervoorzitter Harinanan Oemraw.

 

Bron:
, 11-08-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics