Nickerie, maandag 16 augustus 2004  


Financieringsbronnen aanboren om SML-schuld af te lossen

door Filia Enser

Shirley Sowma-Sumter tijdens haar lezing ‘The SML case: verantwoord privatiseren een noodzaak’.-.PARAMARIBOLandbouw (SML) af te lossen. Een van de mogelijkheden om de schuld af te lossen is de verkoop van aandelen in de Suriname Rice Organisation (SRO). Dit kwam naar voren in de dinsdag gehouden lezing The SML case: verantwoord privatiseren een noodzaak van drs Shirley Sowma-Sumter van het consultancy bureau Ernst & Young. De lezing werd georganiseerd door het Agriforum. In de lezing die in het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS) gehouden werd, heeft Sowma-Sumter een uiteenzetting gegeven over het privatiseringsproces van de SML.

De totale SML-schuld bedraagt volgens een rapport van het consultancy bureau Ernst & Young ruim 13,6 miljoen US dollar. Hiervan is vijf miljoen US dollar schuld aan het pensioenfonds en medische voorzieningen. De restantschuld van ongeveer 9 miljoen US dollar is schuld aan de private sector en de overheid. Sowma-Sumter zegt dat er financieringsbronnen zullen moeten worden aangeboord om de schuld af te lossen. Gedacht wordt aan de verkoop van aandelen SRO. Naar schatting zal dit ruim 2 miljoen US dollar opbrengen, zegt Sowma-Sumter.

In maart 2003 nam de regering het besluit om de SML te privatiseren. Vervolgens werd in het tweede kwartaal van 2004 besloten dat het consultancy bureau Ernst & Young belast zou worden met het gezond maken en privatiseren van de SML volgens het zogenaamde ‘Surland model’.

Ernst & Young is reeds enkele maanden bezig dit plan uit te voeren en reeds is de SRO naast de bestaande SML opgericht om vorm en inhoud te geven aan dit proces.

De oprichting van de SRO was nodig om de huidige markt en het klantenbestand te behouden en het geven van een positieve impuls aan de herstructurering van de rijstsector. Vorig jaar augustus werd een plan opgesteld waarin de sterktes en de zwaktes van de rijstsector opgenomen zijn. Toen is aangegeven dat rijst een uniek product is, in een gunstig milieu groeit en er is voldoende aanbod van rijst. Als zwakte werd onder andere aangehaald dat de kwaliteit van het management en de managementsystemen te wensen overlaat.

Volgens Sowma-Sumter zal de SRO zich uitsluitend richten op winstgevende activiteiten. De rol van de SRO binnen de rijstsector is volgens haar, het operationaliseren en versterken van de sterktes van de sector, een bijdrage leveren aan het verminderen en opheffen van zwaktes binnen de rijstsector en sterke schommelingen in prijs en aanbod van padie tegengaan. In het business model dat het SRO hanteert staat duurzaamheid centraal. Ook werkt het bedrijf met milieu vriendelijke productietechnieken.

Financiële en commerciële duurzaamheid geniet de hoogste prioriteit om het bedrijf structureel winstgevend voort te zetten. Uitgangspunten voor commerciële duurzaamheid zijn onder andere dat het nieuwe bedrijf in staat moet zijn om op lange termijn ‘global best practice’ normen te halen en de winstgevende activiteiten van de SML moet voortzetten. Volgens Sowma-Sumter zijn de vooruitzichten met betrekking tot de rijstprijzen goed.

In de privatiseringsplannen zijn er verschillende categorieën SML-medewerkers geïdentificeerd. Een deel van de werknemers zal boer worden, service providers, elders te werk gesteld worden of een ander landbouwproduct verbouwen. Sowma-Sumter zei dat er nu SML-medewerkers worden getraind om boer te worden.

De pre- privatiseringsactiviteiten van de SRO zijn formeel gestart op 1 mei dit jaar en naar verwachting worden die mei volgend jaar afgerond.

Foto / Paul San

 

Bron:
, 14-08-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics