Nickerie, woensdag 01 september 2004  


Rijstexport klem na beëindiging “illegaliteit” door douane
Sital wenst voortzetting gedoogbeleid

Rijstexporteurs verkeren in een benarde situatie sinds de douane omstreeks begin juli jongstleden besloot rijstexportformulieren niet meer te ondertekenen en voor ontvangst van rechten af te stempelen zonder dat de bedragen daadwerkelijk zijn geďnd.

Het argument is dat de douane niet langer wensen mee te werken aan deze vorm van illegaliteit. Volksvertenwoordiger Jiwan Sital (PVF) pleit voor een voorlopige voortzetting van dit beleid, zodat de rijstsector niet van de ene op de andere dag kapot hoeft te gaan. Sital ging vanmiddag tijdens een vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) op de bres voor de rijstsector. De vergadering handelde over de ontwerpwet houdende vaststelling van regels betreffende het instellen van een bijzondere heffing op in- en uitvoer van goederen (“Wet Bijzondere Heffing In- en Uitvoer) en is bedoeld om een oplossing te brengen in de problemen waarmee de rijstsector, in het bijzonder de export, kampt.

VOORDELIGE HEFFING

Volgens de Lome overeenkomst en nu de Cotonou-overeenkomst mogen ACP-landen (Afrika, Caribisch gebied en Pacific), in dit geval Suriname en Guyana als enige rijstproducenten en -exporteurs hun rijst tegen een verlaagd tarief of heffing op de Europese markt afzetten. Derde ofte wel andere landen betalen een hogere heffing. De heffing voor rijst uit Suriname volgens de verordening van de Europese Unie (EU) is gelijk aan het verschil tussen het douanerecht bij invoer aan rijst uit derde landen en het op grond van een in de overeenkomst vastgesteld bedrag. In de jongste publicatie staat vermeld dat de heffing die importeurs moeten betalen voor rijst en in dit geval cargorijst uit de derde landen, euro 264 per ton bedraagt.
Voor de import uit ACP, in dit geval uit Suriname en Guyana, is een heffing bepaald op euro 88,06 per ton cargorijst. Het verschil tussen de heffing van ACP-landen en derde landen is dan euro 664 - 88.06 = euro 175.95 afgerond euro 176. Dit bedrag zou dan hier in Suriname volgens de overeenkomst moeten worden gestort in een fonds voor de ontwikkeling van de rijstsector. Jarenlang heeft de douane op dit stuk een gedoogbeleid gevoerd, waarbij werd gedaan alsof de heffing hier wel werd gepleegd. Doordat het bedrag noch in Suriname noch in Guyana werd gestort kon de exporteur in beide landen een betere prijs aan de boeren betalen.
Indien de exporteurs zodanig worden gedwongen dat ze het bedrag gelijk aan de heffing daadwerkelijk storten zal de prijs, uitgaande van de actuele cargo FOB-prijs op de Europese markt van US$.230 per ton, als consequentie hebben dat de boer per baal niet meer dan US$.1.50 zou ontvangen.

 

Bron:
De West 26-08-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics