Nickerie, woensdag 29 september 2004  


Rijstbeleid CARICOM mogelijk op bord Caribisch Hof

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Suriname zal niet schromen een klacht bij het Caribisch Gerechtshof in te dienen wanneer tegen gemaakte afspraken in Jamaica vrijgesteld wordt van invoerrechten voor rijstimporten van buiten de CARICOM, terwijl Suriname wel zou kunnen leveren. Dat zei minister van Handel en Industrie (HI), Michael Jong Tjien Fa, gisteren na een persconferentie aan journalisten.

Tot nog toe heeft Suriname geen officieel bericht van het secretariaat ontvangen of positief is gereageerd op een verzoek van Jamaica om rijst te importeren zonder het common external tariff (CET) te hoeven betalen. Er hoeft dus in de rijstsector geen paniek te ontstaan en Suriname moet in deze situatie het hoofd koel houden, meent de minister. Paramaribo heeft een sterke case in handen indien Jamaica toestemming heeft gekregen om rijst uit de VS te importeren, zegt de HI-minister. Hij voegt eraan toe, dat krachtens het herziene Verdrag van Chaguaramas, "de bijbel" van de CARICOM, Suriname de mogelijkheid heeft deze zaak aan te brengen bij de CCJ, die onder andere ook handelsgeschillen tussen CARICOM-landen zal beslechten. De inauguratie van het hof vindt in november plaats.

Nadat in de Surinaamse en Guyanese media bekend werd dat Jamaica de opschorting had gekregen van het tarief, vroeg Suriname opheldering bij het CARICOM-Secretariaat. Een antwoord is totnogtoe uitgebleven. HI gaat er derhalve vanuit, zegt Jong Tjien Fa, dat het rijstbeleid van de CARICOM niet is gewijzigd. Suriname houdt vast aan het in juli 2003 in Jamaica ondertekende rijstakkoord tussen Suriname, Guyana en Jamaica. Daarin is expliciet vastgelegd, dat pas wanneer Suriname en/of Guyana niet aan de vraag van Jamaica kunnen voldoen buiten de CARICOM-grenzen ingekocht wordt.

Belang te groot

HI maakt zich vooral sterk voor de rijstsector, omdat de belangen voor Suriname als land en betrokkenen in de sector enorm groot zijn. Zo’n 20.000 tot 25.000 mensen verdienen direct of zijdelings een boterham in de rijstsector dat jaarlijks een omzet heeft van bijkans 43 miljoen US dollar. Suriname moet dus opkomen voor de bescherming van zijn belangen binnen de CARICOM, zegt de bewindsman, te meer daar de export naar Europa steeds moeilijker wordt.

Ondertussen bekijkt HI de mogelijkheid om ook andere markten in de regio aan te boren voor de rijstsector. Brazilië, lid van het Latijns-Amerikaans handelsblok Mercosur waar vorig jaar reeds naartoe werd geëxporteerd, is daar een van. Nadat vorig jaar tegen een vrij laag invoerrechtentarief kon worden geëxporteerd werd de deur weer dichtgedaan voor Suriname. Hij ziet deze ontwikkeling niet zozeer als uitsluiting van Suriname maar als een zekere mate van bescherming van de economieën van de eigen lidlanden. Uruguay die lid is van het blok is evenals Suriname rijstproducent en heeft ook afzet in Brazilië. Suriname tracht nu met Brazilië afspraken te maken om tegen gunstige voorwaarden rijst naar dat land te exporteren.

 

Bron:
, 29-09-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics