Nickerie, zondag 03 oktober 2004  


SDD delegatie Nickerie matig tevreden thuis

Geplaatst: 01/10/2004

Paramaribo - Afgelopen vrijdag zijn enkele leden van de Nickeriaanse delegatie, die Nickerie hebben vertegenwoordigd tijdens de Suriname districtendagen (SDD), teruggekeerd uit Nederland. De delegatieleden blikken met gemengde gevoelens terug naar de SDD-dagen. Was het zo dat de voorbereidingen in Nickerie moeizaam verliepen, vanwege gebrek aan interesse bij sommige delegatieleden, stuitte de delegatie in Den Haag tegen grote onzorgvuldigheden van de SDD-organisatie.

Net als bij overige districten, was ook in Nickerie veel ophef over de selectie van de delegatieleden. Sommige delegatieleden hadden vooral het gevoel dat ze van hogerhand geselecteerd waren en hun niets anders restte dan hun bazen toestemming te vragen om naar Nederland te mogen afreizen. De vorige commissaris had de heer Richenel Small opgedragen om de zaken verder voor te bereiden. Al gauw merkte de heer Small dat slechts bij enkele delegatieleden het gevoel bestond om het district in zijn totaliteit te vertegenwoordigen. De last op de schouders van degenen die wel menens waren om het district zo goed mogelijk te presenteren, werd hierdoor groter. 

Dankzij assistentie van de heer Rob Mooij, bestuurslid van Stichting WiN, kon de heer Small alsnog projectinformatie verzamelen, die uiteindelijk toegevoegd is in het 'Bidbook'.  Tevergeefs werd er beroep gedaan op het bedrijfsleven om de productie van promotioneel informatiemateriaal te sponsoren. Dit was teleurstellend, vooral vanwege het feit dat het hier ging om het totaal Nickeriaanse belang. Per slot van rekening halen de bedrijven hun winsten dankzij Nickeriaanse klanten en arbeiders. Een groot compliment moet daarom gemaakt worden aan het adres van Anne Van Dijk Rijstonderzoekscentrum (ADRON), dat de moeite heeft genomen om speciaal voor deze gelegenheid flyers te maken voor Nickerie. Ook een groot compliment naar het adres van Rasonic TV, die samen met de heer Small de videoboodschap van de commissaris heeft helpen voorzien van prachtig begeleidend beeldmateriaal. De Nederlandse afdeling van Stichting Nickerie Wereldwijd had speciaal voor dit evenement nieuwe promotieposters en kaarten ontwikkeld voor Nickerie. Met kunst en vliegwerk was het Nickerie toch gelukt om op de districtendagen een nette, maar vooral professionele uitstraling te geven voor wat betreft presentatiemateriaal.

Lezingen
Omdat de toestroom van het publiek bij de districtendagen heel moeizaam op gang kwam, moest  net als bij andere districten een aantal presentatie-onderdelen worden geschrapt . Richenel Small deelde DBS mede dat slechts middels actieve oproep via de centrale geluidsinstallatie het lukte om mensen in de presentatiezalen te krijgen. De lezingen werden voorafgegaan door de videoboodschap van de commissaris.

Het publiek was duidelijk ingenomen met de uitnodigende videoboodschap van de dc, rijkelijk aangevuld met levendige beelden uit Nickerie en beloonde deze boodschap met een applaus. Ook was er veel lof voor de door St. Nickerie Wereldwijd ontwikkelde toeristische video-clip die van tijd tot tijd werd vertoond. Ir. Katosoewito, directeur van ADRON, gaf een inhoudelijk goede presentatie over de rijstsector in Nickerie. De heer Small en de heer Mahabier gaven presentaties over het bedrijfsleven en het investeringsklimaat en verder over diverse maatschappelijke projecten. Presentatieonderdeel ‘Financiele sector’ kwam te vervallen, omdat het betreffende delegatielid, manager van een lokale bank, uiteindelijk er van afzag uit vrees voor mogelijk verwijt voor partijdigheid. Hij presenteerde uiteindelijk een project namens een NGO-organisatie. Bij het onderdeel vergunningenbeleid kreeg delegatielid H. Veira (ambtenaar - districtssecretaris) veel negatief kritiek uit het publiek, omdat hij zijn rol te vaak als ‘IK’-persoon zou hebben benadrukt voor het bepalen van wie wel en wie niet in aanmerking zou kunnen of mogen komen voor een bepaalde vergunning om een onderneming te beginnen in Nickerie.

Ook werd van hem aangehaald dat hij onkundig en incapabel handelde en vaak niet wist hoe het hoorde binnen de gelederen. Tijdens de presentatie van nieuwe projecten hebben Nederlandse vertegenwoordigers van St. Vrienden van Nickerie zich aangeboden om de projecten in beschouwing te nemen en waar mogelijk, zich actief in te zetten om deze ten uitvoer te brengen. In totaal heeft Nickerie een twintigtal projecten in de etalage gezet om deze mogelijk met externe hulp ten uitvoer te brengen. In de Aula gaf de voorzitter van Stichting Vrienden van Nickerie, de heer D. Ramlal, een lezing over Burgerparticipatie. Hierbij waren onder andere aanwezig Minister van Russel van Regionale Ontwikkeling en andere topdelegatieleden uit Suriname. Hierbij is direct beroep gedaan op de minister om te helpen de vele hobbels weg te nemen en te helpen de weg vrij te maken voor de werkzaamheden van hulporganisaties.

Ook werd tijdens de lezing door Nickerie een handreiking gedaan naar Coronie om waar mogelijk, dit district te helpen met de noden. Opmerkelijk was de door Cordaid gesponsorde aparte afvaardiging van een drieman tellende delegatie van St. Sahara, eveneens afkomstig uit Nickerie. Het was de bedoeling om zoveel mogelijk Nickeriaanse NGO’s te bundelen en gezamenlijk te laten presenteren. Nu moest deze organisatie genoegen nemen met een bescheiden standje in een afgelegen hoek, waarvoor ook nog moest worden betaald . Cordaid is een Nederlandse charitatieve instelling, die in Nederland geld inzamelt middels campagnes waarbij armoede en hongersnood vooral in Afrika en Azië centraal staan.

De Nickeriaanse delegatie was minder te spreken over de vaak onprofessionele begeleiding die ze heeft gekregen van de kant van de SDD-organisatie. Onregelmatige tijden voor maaltijden, warrige dagschema's en weinig transparante informatievoorziening. Sommige delegatieleden moesten een kamer delen met drie andere mensen.

Danny Jibodh

Bron:
Dagblad Suriname 01-10-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics