Nickerie, donderdag 07 oktober 2004  


Rijstbedrijf Wageningen is nog van de staat
PARAMARIBO, 7 okt – Het rijstbedrijf in Wageningen, Nickerie, is nog steeds staatsbezit. Dit zegt vice-president Jules Ajodhia. De overname van schulden door rijstmagnaat Imro Manglie doet daar geen afbreuk aan. “Als je schuldeiser bent, ben je nog geen aandeelhouder”, aldus Ajodhia. Hoe de schulden aan Manglie betaald zullen worden, is een ander hoofdstuk.


Een geschikt antwoord voor het kwijnende bedrijf is niet eenvoudig te vinden. “De regering is zelf verrast met het feit dat de schulden zijn overgenomen van DSB Bank”, zegt Ajodhia. Juist werd nog onderhandeld over de hoogte van de schuld. Die bedraagt volgens de bank ongeveer 400.000 dollar. De Surinaamse Rijst Organisatie, namens de overheid beheerder van Wageningen, vindt dit teveel. De schuld zou ongeveer 150.000 dollar lager liggen.

 

Volgens Ajodhia had Manglie al eerder getracht de schuld over te nemen. Dit zou toen zijn geweigerd door DSB Bank, “vanwege de positie van het bedrijf binnen Wageningen en de totale gemeenschap”, aldus Ajodhia. Tijdens een eerdere reddingspoging was geld geleend bij Manglie. De overname wordt dan ook gezien als finale coup.

 

Er mag een gepast antwoord tegemoet worden gezien. De SRO zal alvast de overname aanvechten bij de rechter. De regering wil er alles aan doen om het bedrijf te redden. Het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij heeft toestemming verleend voor padie-export. De SRO wil met de export de eigen overlevingskansen vergroten. Aanvankelijk was het verzoek tot exporteren, afgewezen. Kennelijk is onder druk van de omstandigheden, toch toegegeven.
 

Bron:
WTK , 07-10-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics