Nickerie, woensdag 13 oktober 2004  


LVV organiseert landbouwtentoonstelling in Nickerie

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — In het kader van Wereldvoedseldag op 16 oktober 2004 zal het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) Regio West op vrijdag 15 en zaterdag 16 oktober in Nickerie een tweedaagse landbouwtentoonstelling organiseren met als thema Biodiversiteit voor voedselzekerheid. Jagnanan Ganpat, waarnemend coördinator van het ministerie Regio-West, zegt dat LVV het thema overgenomen heeft van de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO).

Foto: Het ministerie van LVV Regio West is belast met de organisatie van een landbouwtentoonstelling in het district Nickerie, waarvan het thema ‘Biodiversiteit voor voedselzekerheid’ is.FAO heeft voor dit thema gekozen vanwege de afname van biodiversiteit, zegt Ganpat. Hij geeft aan dat de FAO de wereldbevolking bewust wil maken van het nut van de biodiversiteit voor de voedselzekerheid, opdat de bevolking over kan gaan tot bescherming van de biodiversiteit. Er is sprake van voedselzekerheid als alle mensen continu fysieke en economische toegang hebben tot voldoende, veilig en voedzaam voedsel, overeenkomstig hun voedingsbehoeften en voorkeuren voor een gezond en actief leven.

Biodiversiteit (biologische diversiteit) houdt in een verscheidenheid van planten, dieren, micro-organismen en fysieke omstandigheden van het milieu, als van water, bodem en lucht. Biodiversiteit is de bron van leven en gezondheid en onze voedselvoorziening is ook afhankelijk van de biodiversiteit, zegt Ganpat. Tot enkele oorzaken van de afname van de biodiversiteit behoren volgens Ganpat de monoculturen, chemische vervuiling, het openkappen van grote stukken bos, zure regens en genetische manipulatie. De biodiversiteit kan beschermd worden door toepassing van duurzame landbouwtechnieken zoals gemengd bedrijf, gewasrotatie (vruchtwisseling), biologische landbouw, gemengde teelt en invoering van Integrated Pest Management (geďntegreerde bestrijdingssystemen). Ganpat is van mening dat het overstappen op duurzame landbouwtechnieken niet gemakkelijk is, vanwege de ingeburgerde gewoonten, methoden en technieken. Het vereist een ommekeer van het denken, die zich bovendien op alle beleidsniveaus zal moeten voltrekken. Dit betekent dan ook meer scholing en training om de ervaringen en vaardigheden van de één toegankelijk te maken voor de ander.

Wat betreft de productie bij de toepassingen van de duurzame landbouwtechnieken, zegt Ganpat dat er een onderzoek gedaan is met meer dan 200 projecten in 52 landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië, waarbij ruim 9 miljoen boeren betrokken waren en aangetoond is dat via duurzame landbouwtechnieken, de opbrengst aanzienlijk (in de helft van de gevallen met 75 procent) wordt verhoogd, terwijl tegelijkertijd een bijdrage wordt geleverd aan de toename van de biodiversiteit.

Aan deze tentoonstelling zullen deelnemen diverse bedrijven, onder andere Stichting Behoud Bananen Sector, Celos, Adron, het Landbouwproefstation van LVV en andere bedrijven uit stad en district. De opening van de tentoonstelling zal geschieden door minister Geetapersad Gangaram Pandy van LVV. Er zullen toespraken zijn van districtscommissaris Hein Ramnewash, Ganpat en Ester Doelahasoerie, voorzitter commissie Wereldvoedseldag. De openingstijden van de tentoonstelling zijn beide dagen van 8.00 uur tot en met 18.00 uur. De locatie is het terrein van het Ministerie van LVV te Nieuw Nickerie.

 

 

Bron:
, 13-10-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics