Nickerie, donderdag 21 oktober 2004  


de Ware Tijd

IDOS-opiniepeiling onthullend

PARAMARIBO — Indien er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de Nationale Democratische Partij (NDP) in de districten Paramaribo, Wanica, Commewijne, Marowijne, Nickerie en Para met 12 zetels als de grootste partij uit de bus komen.

Dit is het resultaat van een opinie-onderzoek dat het IDOS in de periode van 8 tot 18 oktober in deze zes districten verrichtte. Jules Wijdenbosch blijkt verreweg de populairste presidentskandidaat, gevolgd door Desi Bouterse op de tweede plaats. De kiezers zijn er volgens de peiling geen voorstander van dat president Venetiaan een derde termijn invult. De opiniepeiling wees uit dat het DNP-2000 in de zes districten 10 assembleezetels zou halen, VHP 6, NPS 6 en Pertjajah Luhur 4. De IDOS-peiling maakt ook gewag van een groot aantal zwevende kiezers dat zijn stemgedrag nog niet heeft bepaald.


Dagblad Suriname

NDP en DNP-2000 sterkste in opiniepeiling

Geplaatst: 21/10/2004

Paramaribo - De Nationale Democratische Partij (NDP) en het Democratisch Nationaal Platform (DNP-2000) blijken in de jongste opiniepeiling van het IDOS de sterkste twee partijen te zijn. Althans in de districten Paramaribo, Wanica, Nickerie, Para, Commewijne en Coronie waar de peiling is getrokken. Als de verhoudingen uit deze peiling zich theoretisch ook voortzetten onder de kiezers die hun stem nog niet bepaald hebben, dan behaalt de VHP in deze zes districten maximaal 6 DNA-zetels, de NPS 6, het DNP 10, de NDP 12 en PL 4 , aldus het IDOS.

Het IDOS bracht onlangs ook een peiling uit, waaruit blijkt dat een groot deel van de VHP alleen de verkiezing in moet gaan, om aan te tonen dat zij de grootste partij in het Nieuw Front is en dat op basis daarvan harde eisen gesteld moeten worden. Deze nieuwe peiling geeft aan dat de VHP en de NPS in elk geval in voornoemde zes districten elkaar in evenwicht houden. In Paramaribo zou op basis van de stemverhoudingen de VHP 1 zetel halen, de NPS 2, het DNP 3, en de NDP 4. Dit terwijl de zwevende kiezers 7zetels gijzelen. Het is volgens het IDOS steeds duidelijker dat de zogenaamde moederpartijen een harde strijd zullen moeten voeren, daar hun lot in handen van de zogenaamde zwevende kiezers blijkt te liggen. Opmerkelijk is volgens het IDOS dat met name A1 in Paramaribo en UPS in Nickerie en de PALU nauwelijks genoemd worden door de kiezers. Dit terwijl 5.3 procent van de kiezers in Paramaribo aangeeft dat zij in 2000 op het toenmalig DA’91 hebben gestemd, terwijl 15 procent van de kiezers in Coronie toen op de PALU had gestemd. Het IDOS vermoedt dat haar cijfers zijn beïnvloed door het gegeven dat deze partijen nog niet zijn begonnen met hun verkiezingspropaganda. Het IDOS constateert dat van de kiezers die voor het eerst zullen kiezen, ongeveer 60 procent niet weet op wie te stemmen. In Paramaribo is dat 40 procent. NPS-voorzitter Ronald Venetiaan heeft bij de aanvang van de verkiezingspropaganda van zijn partij aangegeven dat het NF de tegenstanders zal verpletteren. Daar is 60 procent van de geënquêteerden niet mee eens. Slechts 19 procent denkt dat dit inderdaad het geval zal zijn, terwijl 20 procent het gewoon niet weet. Zoals gebruikelijk vraagt het IDOS de personen aan het eind van haar onderzoeksvragen over een aantal andere zaken die spelen. Zo is 60 procent van de kiezers het niet eens met het DNP – 2000 dat haar voorzitter Errol Alibux een politieke veroordeling heeft gekregen. Slechts 8 procent deelt de mening, terwijl 32 procent geen mening heeft. Overigens blijkt dat in de onderzochte districten ongeveer 60 procent van de kiezers niet heeft geluisterd naar de jaarrede van de president. In Paramaribo luisterde wel meer dan de helft; 46 procent luisterde niet. In Nickerie luisterde 73 procent niet. Een goed deel van het volk heeft er trouwens geen geloof in dat grote projecten zoals die van Cambior en Patamacca de economische oplossing zullen brengen. 33 procent gelooft dit wel, 40 procent niet, en 27 procent weet het niet. Waar de bevolkng meer eenheid in denken toont, is over het gemak waarmee Brazilianen en Chinezen zich in Suriname vestigen. 70 procent van de bevolking heeft hier moeite mee.

 
Bron:
/Dagblad Suriname , 21-10-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics