Nickerie, donderdag 21 oktober 2004  


‘Vrienden van de Bloedbank’ start zusterorganisatie in Nickerie

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — ‘Vrienden van de Bloedbank’ van de Stichting Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis, wil binnenkort een zusterorganisatie opstarten in Nickerie. Deze organisatie zal zich moeten belasten met het aanwerven van nieuwe bloeddonoren in dit district. Daarnaast zal de organisatie zich ook bezighouden met het organiseren van andere activiteiten van het Surinaamse Rode Kruis, zegt bloedbankmedewerkster zuster Merjiam Dompi.

dWTfoto/Beta Debidien :Een medewerkster van de bloedbank neemt bloed af van een nieuwe bloeddonor.De mogelijkheden worden bekeken om zich reeds bij de eerstkomende bloedinzameling, van 26 en 27 oktober 2004, zich in Nickerie te kunnen vestigen.

Volgens zuster Dompi is in de afgelopen maanden gebleken dat het bestand bloeddonoren naar tevredenheid groeit in het district. Het is de vierde keer dit jaar dat de bloedbank naar het dokter Lachmipersad Mungra Streek Ziekenhuis Nickerie (SZN) komt om bloed in te zamelen. Gebleken is dat bij elke inzameling er steeds vier nieuwe aanmeldingen zijn geweest. De bloedbank is onder de bloeddonoren op zoek naar trekkers, die in de verschillende polders ingezet zullen worden om nieuwe donoren aan te werven. Penny Carter, de nieuwe trekker die de bloedbank in dienst heeft genomen in Nickerie, zegt alles in het werk te stellen om zoveel mogelijk mensen in de polders op te sporen die bloed willen afstaan. Indien nodig zal de bloedbank voor deze mensen een vervoermiddel inzetten om hen naar en van het SZN te vervoeren.

Uit cijfers van de bloedbank blijkt dat het district Nickerie per oktober van dit jaar 204 bloeddonoren telt, maar het ligt zeker in de bedoeling om dit donorenbestand verder uit te bouwen naar boven de vijfhonderd. De bloedbank voorziet het SZN in de behoefte van bloed en bloedproducten. In de afgelopen vier maanden zijn packed cells (O-positief) het meest aangevraagde product geweest dat aan het SZN is geleverd.

Zuster Dompi heeft alle bloeddonoren van het district aangeraden om één uur voor het geven van bloed een lichte maaltijd te nuttigen. De bloedbank rekent erop dat bij eerstkomende sessie de nieuwe donoren zich massaal zullen aanmelden om dit project van de Stichting Nationale Bloedbank te ondersteunen.

 

Bron:
, 21-10-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics