Nickerie, woensdag 10 november 2004  


CLO-Regio West wil ingrijpen minister bij Prins Bernardpolder

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Kenneth Donk, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisatie (CLO) afdeling Regio West, heeft in een schrijven aan minister Geetapersad Gangaram Panday van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de aandacht gevraagd voor de vele problemen van de arbeiders van het landbouwbedrijf Prins Bernardpolder. Gezien de benarde situatie waarin deze werkers verkeren, wordt de bewindsman gevraagd om in te grijpen en zaken daar in goede banen te helpen leiden.

Volgens de CLO Regio West-voorzitter gebeuren er een aantal vervelende dingen op het landbouwbedrijf dat staat langs de Oost-Westverbinding in het oostelijk deel van het district Nickerie. Al geruime tijd ontvangen arbeiders steeds weer te laat hun loon. Er wordt volgens de voorzitter een scenario opgevoerd, met als doel de arbeiders vanwege de verdrukking te doen besluiten ontslag aan te vragen. Ze moeten dan hun heil elders zoeken, zodat anderen het bedrijf kunnen overnemen. Donk is van mening dat zij die het bedrijf jaren hebben opgebouwd en gediend, hun recht niet kunnen doen gelden. Eerder was namelijk met de bewindsman afgesproken om aanspraak te maken op een stuk landbouwgrond bij de komende privatisering van het landbouwbedrijf. De voorzitter wil dat de belangen van de ongeveer 15 arbeiders veilig gesteld worden. Het bedrijf wordt beplant door NV Sunrice en er is geen behoorlijk overzicht wat er precies gebeurt binnen het bedrijf. Er is sprake van een zekere volmacht die Sunrice in handen heeft gekregen van de toenmalige rvc-leden van het bedrijf. De landbouwminister is ook gevraagd om de mogelijkheden te bekijken hoe deze volmacht ongeldig te maken. Donk zegt over informatie te beschikken dat NV Sunrice bezig is de zaak in de Prins Bernhardpolder langzaam maar zeker over te nemen. Als de overheid niet tijdig ingrijpt, zal Sunrice straks het hele landbouwbedrijf claimen. De CLO Regio West-voorzitter is niet te spreken over deze situatie.

Ook de kwestie van de zeer lage lonen van de arbeiders die variëren tussen 200 en 250 Surinaamse dollar per maand, maakt hem woedend. Hij vraagt zich af hoe de arbeiders in staat zijn met deze lage lonen in deze tijd hun gezinnen te verzorgen. Enkele maanden terug heeft een delegatie bestaande uit de voorzitter van de CLO, Ronald Hooghart, de afdelingsvoorzitter van Regio West en twee bestuursleden van de Bond bij Prins Bernardpolder, een vruchtbaar gesprek gehad met minister Gangaram Panday over de arbeidssituatie en de wantoestanden die daar heersen. De arbeiders hopen dat de minister tijdig ingrijpt om erger te voorkomen.

 

Bron:
, 10-11-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics