Nickerie, woensdag 17 november 2004  


Diversiteit in eerste gekozen Jeugdparlement-leiding

door Lorenzo Irion

PARAMARIBO — Met de verkiezing van Melvin Bouva (voorzitter), Mitesh Bhaggoe (ondervoorzitter) en Marciano Armaketo (eerste plaatsvervanger) geeft de leiding van het eerste Jeugdparlement een beeld van de verscheidenheid aan bevolkingsgroepen in Suriname. In een spannende nek-aan-nek race werden deze voorgedragen kandidaten in hun functie gekozen. Tot aan de laatste stemmen toe bleef het een spannende verkiezing en telling zaterdagavond in de vergaderzaal van het Lala Rookh-gebouw aan de Lala Rookhweg.

Bij de kandidaten-eerste plaatsvervanger nam Soekradj Shantiprija een voorsprong op Latoya Sumter en Armaketo. Armaketo, vertegenwoordiger van het district Sipaliwini en JIA-lid, ging op solo-actie om zich kandidaat te stellen, naast Sumter die door de bundeling was voorgedragen. Armaketo verraste vriend en vijand door met twaalf stemmen de functie in de wacht te slepen. Sumter kreeg negen en Shantiprija acht stemmen. De gender-bewustwordings talk van Sumter heeft de vrouwelijke parlementariërs, die met 18-11 de meerderheid in het jeugdinstituut hebben, niet tot andere gedachten kunnen brengen. Pogingen binnen JIA om een compromis te bereiken en één kandidaat naar voren te schuiven, leden schipbreuk. De Sipaliwini-vertegenwoordiger wist zich verzekerd van meer dan de steun van de negen JIA-vertegenwoordigers in het parlement.

Armaketo, van inheemse afkomst, stelde zich kandidaat om – volgens eigen zeggen – wat kleur in het geheel van kandidaten te brengen. Dit was min of meer ook het pleidooi van Bhaggoe voor de verkiezing. Nickerie is volgens hem een te belangrijk district om geen zitting te hebben in de leiding van het eerste echte Surinaamse jeugdparlement. Hij zou het zonde vinden als Paramaribo alle functies zou invullen. Het werd een letterlijke nek-aan-nek race met collega Joan Dogojo, die het in haar speech gooide op de eenheid waarmee er moet worden gewerkt. Dogojo zei het jammer te vinden dat op weg naar de verkiezingen toe ze merkte dat etniciteit een rol begon te spelen. Het was de laatste stem die Bhaggoe de overwinning bracht. Bij de verkiezing van de voorzitter leek de beslissing al te zijn gevallen, nadat de helft van de stemmen waren geteld. Bouva scoorde 17 stemmen, terwijl de overige twaalf naar fungerend voorzitter Rayen Vyent gingen. In zijn voorzitterstoespraak riep Bouva op om gezamenlijk te werken aan het doel waarvoor de jeugdparlementariërs gekozen zijn, namelijk te werken aan de belangen van de Surinaamse jeugd.

‘Nu begint mentor-taak’

"Taak volbracht", zegt directeur Richenel Trustfull van het Directoraat Jeugdzaken van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, "maar in termen van het organiseren van de verkiezingen van de leden en de leiding begint nu de taak als mentor voor mij." Het proces wordt nu opgestart om te komen tot het goed leiden van het parlement. Volgens de ‘vader van de Surinaamse jeugd’ wordt het nu vechten tegen degenen die nog steeds niet geloven in dit instituut, dat de jongeren moet vertegenwoordigen. Er zal worden gewerkt aan de individuele eigenschappen van de leden. Het belangrijkste is echter het samen opstellen van een jeugdplan, dat het beleid van de komende zittingsduur (drie jaar) moet aangeven.

Voor een ordelijk verloop van de verkiezingen zorgde het Nationaal Jeugd Instituut in de personen van Miriam Illes en Nancy Lodik. De verkiezingscommissie deed een goede job. In de commissie hadden zitting voorzitter Sharon Leysner, ondervoorzitter Melissa Inge, de leden Morillio Williams, Ritesh Sardjoe en Krishen Bhoendie. Aan het eind droeg Leysner de hamer over aan de eerste gekozen voorzitter van het eerste gekozen Jeugdparlement van Suriname, Melvin Bouva.

 

Bron:
, 17-11-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics