Nickerie, dinsdag 30 november 2004  


Stichting Mamio Namenproject opent tentoonstelling in Nickerie

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — ‘Seks is recht, geen plicht’ is het thema van de tentoonstelling die gisteren werd geopend in het Nickerie Indoorstadion (NIS). Het initiatief is genomen door de Stichting Mamio Namenproject in verband met Wereld AIDS-dag, 1 december. Ethel Pengel, voorzitter van de stichting Mamio Namenproject, vindt het belangrijk dat haar organisatie ook in Nickerie aanwezig is om aan de gemeenschap voorlichting te verschaffen over HIV/AIDS.

dWTfoto/Beta Debidien:Ethel Pengel vertelt enkele jongeren over het gevaar dat onveilige seks met zich meebrengt.-Het is bij de stichting bekend dat ook in Nickerie heel wat mensen besmet zijn met HIV of reeds AIDS hebben. Een exact aantal kan Pengel niet opgeven, maar wel is duidelijk dat de HIV/AIDS-cijfers ook in het rijst district zijn gestegen. De stichting Mamio Namenproject wil een ieder bereiken die seksueel actief is en de jongeren die nog niet zover zijn erop wijzen dat er zo lang mogelijk gewacht dient te worden met seks. De oorzaak van de toename van het aantal HIV/AIDS-gevallen moet volgens Pengel worden gezocht in de sociale factoren armoede, onvoldoende scholing en drugs- en alcoholgebruik. Zij is van mening dat in Nickerie, een grensgebied, drugs en alcohol veel worden gebruikt.

Districtscommissaris (DC) Hein Ramnewash zei in een korte toespraak bijzonder blij te zijn dat de stichting zich in het district niet alleen bezighoudt met voorlichting over HIV/AIDS-preventie, maar dat zij ook zorgt voor de begeleiding van HIV/AIDS besmette personen en hun omgeving. Het zorgwekkendst vind de DC het dat zelfs onschuldige baby’s met HIV worden geboren. Dit betekent volgens hem dat er steeds meer besmette personen bijkomen in plaats van dat het virus wordt bestreden. Ramnewash deed een dringend beroep op vooral de jongeren om een verantwoord seksueel bestaan te leiden. "Laten wij als samenleving ervoor zorgen dat de mensen die met HIV besmet zijn of de mensen die aan AIDS lijden, met zorg en liefde worden begeleid en niet thuis, noch op de werkvloer, worden gediscrimineerd, want ook zij kunnen in de meeste gevallen nog een bijdrage leveren aan de toekomst van het land", aldus de DC.

 

 

Bron:
, 30-11-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics