Nickerie, maandag 20 december 2004  


Mini-jeugdcongres in Nickerie

Nickerie - Op zaterdag 18 december is  in Nickerie een mini jeugdcongres gehouden en wel in de sporthal van de V.H.K-scholengemeenschap. Dit congres zal later ook in de andere districten worden gehouden op weg naar het Nationaal Jeugd Congres, dat op 15 januari 2005 in Paramaribo zal plaatsvinden.

Op zo'n congres krijgen belanghebbenden de gelegenheid  zich uit te spreken over het jeugdbeleid en andere relevante zaken betreffende de jeugd. De mini congressen hebben tot doel: het aangeven van de verschillende knelpunten de jeugd aangaande en het aandragen van oplossingsmodellen. De drie jeugdparlementariërs van Nickerie deelden de pers mede dat er is besloten mini congressen te organiseren om een vlot en vruchtbaar verloop van het Nationaal Jeugd Congres te garanderen.

Voorts zal het congres een goede leidraad moeten zijn om te komen tot een document voor het te voeren jeugdbeleid in de komende drie jaren. Het Jeugdparlement zal zich concentreren op de navolgende beleidsprioriteiten: sociaal welzijn en maatschappelijke zaken, onderwijs en ontwikkeling, sport en recreatie en voorlichting. Speciale genodigden zullen de verschillende onderwerpen inleiden, waarna de deelnemers in groepen met elkaar zullen discussiëren. De coördinator van Nickerie gaf de pers mee dat de planning tot zover een vlot verloop heeft. De uit Nickerie afkomstige jeugdambassadeur Valerie Lalji was ook aanwezig op het mini jeugdcongres.

Participanten in de mini jeugdcongressen waren uit de leeftijdsklasse van 12-25 jaar. De districten Coronie en Saramacca namen ook deel aan het congres in Nickerie. Simultaan met het congres in Nickerie, vonden de congressen van Commewijne en Marowijne plaats in de recreatiezaal te Moengo. De congressen van de districten Brokopondo, Sipaliwini, Paramaribo, Wanica en Para zullen op 19 december plaatsvinden.

Danny Jibodh


Update DBS: 20 december 2004

Saconi Jongeren congres succesvol in nickerie

Geplaatst: 20/12/2004

Nickerie - Afgelopen zaterdag heeft er in het district Nickerie het mini jeugd congres plaats gevonden. Dit congres welke niet alleen in Nickerie werd gehouden, is een sterke voorloper op het Nationaal Jeugd Congres welke op 15 januari 2005 in Paramaribo zal worden gehouden. Het Congres waarbij jongeren van de districten Saramacca, Coronie en Nickerie hebben deelgenomen had als doel om middels discussies te komen tot een ‘paper’ waarin vier belangrijke beleidsprioriteiten staan. In dit document wordt aangeven wat de verschillende knelpunten zijn de jeugd aangaande en wat de eventuele oplossingsmodellen zijn van de problemen.

De vier beleidsprioriteiten werden vooraf ingeleid door daarvoor uitgenodigde inleiders waarna de discussiegroepen aan het werk gingen. Districtscommissaris Hein Ramnewash vond het een bijzondere eer de jeugd van de drie districten in zo een verband toe te spreken. Volgens de Nickeriaanse burgervader beaamt de regering het, dat de jeugd ook betrokken moet zijn bij het beleid. Zo spoorde hij hen aan om tijdens het congres met goede voorstellen te komen en zeker ook prioriteiten te stellen. Richenel Trustfull directeur van Jeugdzaken die ook aanwezig was zei in zijn openingstoespraak dat het bij elkaar brengen van jongeren van de districten bevorderend moet zijn zodat zij gezamenlijk kunnen praten over tal van zaken. Zij maken de helft uit van de samenleving. Hij zei verder dat de Surinaamse jongeren zich gelukkig moeten prijzen dat zij mede het beleid mogen helpen bepalen, vergeleken met jongeren van andere landen die het bijzonder moeilijk hebben en vaak onder druk leven. Hij hield de jongeren ook voor dat het een makkelijke job is, maar spoorde hen aan om alle kanzen te grijpen die hen geboden wordt en zo steeds hun gedachte op papier zetten, willen zij steeds de zon zien schijnen in hun toekomst.

Jeugdambassadeur Valeri Lalji die de jongeren ook sprak, spoorde hen aan om steeds hun best te doen en wees hen op de verantwoordelijkheden binnen de samenleving waarin zij leven. Jeugdparlementariër Mitesh Bhaggoe deelde DBS in een interview mede dat het een prestatie is geweest om jongeren van regio-west zo bij elkaar te krijgen. Voorts was het ook een uitdaging voor hem het congres voor te zitten in samenwerking met de JP’ers uit de andere districten. Hij prees ook de coördinatie team voor het grote werk dat zij hebben verricht om het mini jeugdcongres in Nickerie een vlotte verloop te geven. De vier beleidsprioriteiten die aan de kaak werden gesteld zijn: onderwijs en ontwikkeling (inleider: onderwijs inspecteur Dajaram Chatterpal, sociale welzijn en maatschappelijke zaken), (inleider: SZN directeur drs. Ravien Changoer), sport en recreatie (inleider: de heer Marlon Menzo) en voorlichting (inleider: Etiene R. Lieveld). Het geheel vond plaats in de gymnastieklokaal van de V.O.S.

Danny Jibodh

 

 

Bron:
DBS/N.Net , 18-12-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics