Nickerie, maandag 27 december 2004  


EU stopt grote bedragen in watermanagement rijstsector

door Richenel Small

Nickerie - Met het oog op het EU/Cariforum rijstproject en in het bijzonder met betrekking tot het onderdeel water rehabilitatie werd maandagmorgen op het districtscommissariaat een bijeenkomst gehouden met vertegenwoordigers van watergebruikers en overige belanghebbenden. Zoals bekend heeft de Europese Unie zich bereid verklaard om de rijstsector in de Caricom te ondersteunen.

 Uit deze ondersteuning, die vervat is in het Guyana component, het Suriname component en het Regionale component met een totaal bedrag van 24 miljoen Euro, is 9,255 miljoen beschikbaar voor Suriname. Het project dat een looptijd heeft van 6 jaar en loopt tot november 2020 zal in fasen worden uitgevoerd. Inmiddels is de opstart fase, die voor Suriname tot eind februari 2005 zal duren, reeds  van start gegaan.   Gezien de uitvoering van het programma gebonden is aan regels en procedures die gemaakt zijn door de EU zelf, is in Suriname een Project Management Unit (PMU) in het leven geroepen die belast is met de uitvoering. Met de leiding van het PMU is tijdelijk belast Ir. Kardie Kartosoewito, direkteur van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie, ADRON. Gezien dit een full-time job is heeft hij, tot eind februari 2005, het direkteurschap van het ADRON tijdelijk overgedragen aan Jerry Tjoe A Wie Msc.

Voor de opstart fase is 47000 Euro vrijgemaakt. Een stuurgroep bestaande uit vertegenwoordigers van belangengroepen in de rijstsector en vertegenwoordigers van de overheid die met rijst te maken hebben, geeft toezicht op de uitvoering. Een belangrijk deel van het programma is de water rehabilitaite. Voor ons land is hiervoor een bedrag gecommitteerd van 3,8 miljoen euro en zal o.a. bestemd worden voor:

-         de rehabilitatie van het Wakay pompgemaal en het Corantijnkanaal

-         de rehabilitatie van de primaire irrigatie en drainage kanalen

-         de aanschaf van machines en equipment voor onderhoud van het systeem

De EU gaat ervan uit dat elke verbetering een duurzame moet zijn vandaar dat zij ook de voorwaarde stelt dat de watergebruikers de exploitatie en onderhoud van het systeem ter hand moeten blijven nemen. Daartoe wordt de regering verplicht geacht een wet hier- voor te maken. Dit komt erop neer dat de watergebruikers een soort watergeld zullen moeten betalen. Het ligt voor de hand dat het MCP-Beheer, als watermanagement authority,  hiermee belast zal zijn. Een goed waterbeheer heeft namelijk grote invloed op de productie, de kwaliteit van de padie en op de productiekosten.

De EU stelt verder de eis dat het land ook een zekere bijdrage moet leveren aan dit project. Het project heeft als titel “Ondersteuning van de concurrentie positie van de rijstsector in het Caribische gebied”.

 

Bron:
Times of Suriname , 16-12-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics