Nickerie - verleden, heden en de toekomst

door

Kenneth R. Donk

Professor Mahadew, internationale grootheid uit de kleien van Nickerie

Op de lagere school en op de Muloschool in Nickerie, viel hij nauwelijks op. Hij was een normale Nickeriaanse polderjongen, waarin een onzichtbare maar formidabele potentie zat. Zijn maatschappelijke betrokkenheid, een enorme gevoel voor meerwaarde, het open staan voor vernieuwingen, zijn onbaatzuchtigheid, arbeidlust en intelligentie, plaveiden zijn weg naar de top. Nickerie mag met Dewanand Mahadew profileren als een wetenschapper met een internationale staat van dienst. Wie is deze Mahadew?

Bezieling met je werk

Uniek is de levensloop van de eerst onbekende hindoestaanse jongen uit de Bacovendam in de oostelijkepolders, in het district van eenvoud, bloeiende rijsthalmen en gastvrijheid. Professor Dr. Dewanand Mahadew, een deskundige van formaat die door vele landen in de wereld wordt gevraagd, zijn bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de landen. Buiten Nederland is hij aan universiteiten in Amerika, Engeland , India en Turkije verbonden als visiting Professor.  Ik schrijf met een zekere trots dit artikel, omdat ik als jonge leerkracht aardrijkskunde op de Schneiders-Howardschool( Mulo II Nickerie), Dewanand heb helpen vormen.  

Dewanand heeft via Paramaribo met wijsheid zijn weg kunnen vinden in de grote wereld. Hoe is het hem gelukt, zich door al de cultuurinvloeden te bewegen, te handhaven en op te werken? Hijzelf, een internationaal gerespecteerde professor en management consultant, uitvinder van vier technologische processen, architect van meerdere academische theorieën en modellen en diverse internationale publicaties vertelt zijn verhaal:”

Contractarbeider Ramdien 'Maharaj' Mahadew samen met zijn echtgenote Sarjoedee Sewbalak

Contractarbeider Ramdien 'Maharaj' Mahadew samen met zijn echtgenote Sarjoedee Sewbalak

Aan het eind van de negentiende eeuw komt de 18-jarige Ramdien Mahadew, 1395K.K., later bekend als Mahadew Maharaj als contractarbeider uit India naar Suriname. Hier trouwt hij met Sarjoedee Sewbalak, 1259 J.J. Ze wonen op de plantage Vredenburg, die zij rond 1930 verruilen voor Nickerie. In 1942 wordt Bhagwandath Mahadew mijn vader geboren, die in 1962 trouwt met Rewtie Chautie. Aan de Bacovendam 180A krijgen zij samen 6 kinderen, w.o Dewanand in 1965. Als bewoners van het platteland hadden wij een druk leventje. Het verbouwen van rijst, planten van groente en kweken van kippen. Studeren was voor mijn ouders wel belangrijk. Bezocht ik tot de tweede klas de Sanathan Dharmschool aan de Sawmillkreekpolder en kort de O.S.Langmay, de lagere school ronde ik af op de O.S. Bacovendam. Hoofdmeester Mohan zei: “ Als jij het niet haalt, haalt niemand anders de toets voor de toelating tot het Mulo-onderwijs”.

In 1976 ging naar de Mulo en werd ingeschreven op de Schneiders-Howardschool. De directrice Davis was streng en veeleisend. De belangrijke les die ik van haar heb geleerd is: bezieling hebben met hetgeen waar mee je bezig bent. Tot de dag van vandaag, heb ik enorm veel respect voor de bezieling die zij had voor haar werk. In 1980 behaalde ik op 15 jarige leeftijd mijn Mulo-B diploma. Ik schreef me op het Natin in en koos voor de moeilijkste richting, mijnbouwkunde. Sociaal was ik best wel geďsoleerd, ik deed nooit mee met activiteiten, omdat die extra geld kostten. Best wel moeilijk, als je studiegenoten en vrienden naar de disco en andere evenementen gingen.

Maar op het Natin kwam ik andere speciale mensen tegen, zoals Drs. Eddy Monsels, iemand met veel kennis in zijn vakgebied( geologie). Hij leerde ons dat niet grootspraak en populisme belangrijk zijn,maar kennis van zaken. Na 3 jaren, in 1983, was ik op 18 jarige leeftijd klaar met het Natin, als bestgeslaagde. Ik kreeg aanbiedingen van Staatsolie en Grassalco en ook de mogelijkheid voor een studiebeurs naar Moskou. Maar ik besloot om te gaan werken voor Grassalco op het Gross Rosebel project en heb gewerkt aan onderzoek en ertsreserveberekeningen. Ik werkte onder supervisie van Ian Mac Donald, een Wereldbank consultant uit Australiё. Vanwege de binnenlandse oorlog, kwam het Gross Rosebel project stil te liggen. Ik stapte over naar de Para Industries en werkte aan de ontwikkeling van recepten voor productie van keramische en glasproducten en gaf leiding aan de mijnbouwafdeling. Toen gestart werd met de productie en er geld te verdienen was, regende het plotseling van nieuwe figuren, die zonder verstand van zaken op sleutelposities kwamen.

Familie Mahadew, met Dewanand, tweede van rechtsFamilie Mahadew met Dewanand, tweede van rechts

In 1989 vertrok ik naar Nederland met het doel verder te studeren en internationale ervaring op te doen. Het leven van Dewanand Mahadew kwam in een stroomversnelling terecht. Hij ontwikkelde een methodologie die uniek bleek te zijn voor het ontwikkelen van blauwe keramische dakpannen. Kwam daarna te werken in de Contacting Engineering, het ontwikkelen technologische processen en bouwen van fabrieken en vervolgde tegelijkertijd zijn studie. Hij studeerde chemische technologie (in Nederland) en volgde de Masters opleidingen: Masters of Science( industrial management in Engeland), Master of Business Administration (marketing en finance in USA), Doctor of Business Administration (strategic managment in USA). Dewanand promoveerde op het thema Glocalisation( think global, act local).

Als ik Mahadew vraag wat daarna gebeurde, zegt hij: “ Ik werkte o.a als management consultant voor het nu tweede grootste staalbedrijf van de wereld, Mittal. Naast uitvinder van 4 patenten op het gebied van chemische technologie (bouwmaterialen chemie)  ben ik geaccrediteerd door de Institute of Management in Engeland. In een periode van 15  jaren heb ik o.a in de rol van business development manager voor bedrijven als Hoogovens in Nederland (staal, chemie, energie, bouwmaterialen), Omec Engineering in Engeland (chemie, energieopwekking, machinebouw), Eutilia in Nederland (Informatie technologie) in meer dan 30 landen (heel West Europa, Noord Amerika, India, Zuidoost Aziё, Zuid Afrika, Australiё enz.) gewerkt aan capital projects development.

Jaarlijks was ik betrokken bij de ontwikkeling van projecten ter waarde van meer dan een half miljard dollars. In 2004 ben ik aangesteld als professor in international business strategies bij Newport University en ben werkzaam als Dean van Business School Notenboom in Nederland en Management consultant”. Inmiddels wordt Professor Mahadew door vele landen gevraagd, dat hij met visiting professorship een fulltime baan kan vervullen.

Professor Dr. Dewanand Mahadew, anno 2009

Intelligent en onbaatzuchtig

Wat zeggen anderen van Mahadew?  Bijvoorbeeld Tricona Advies (Executive consultants) gevestigd in Nederland, geeft in een persoonsprofiel over Dewanand Mahadew het volgende aan:”Dewanand houdt zich het meest bezig met de vraag of zaken kloppen en waarom zaken lopen zoals ze lopen. Hij vervult graag een spilfunctie, waarbinnen zijn veelzijdigheid (opleidingen en werkervaring) een enorme meerwaarde heeft. In zijn omgeving staat hij bekend als intelligent en onbaatzuchtig. Dewanand gaat doortastend op zijn doel af, hij heeft antennes voor goede praktische ideeën , die hij weet om te vormen, zodat ze werkzaam worden in zijn eigen omgeving.  Hij heeft een goed analytisch vermogen, waarmee hij in staat is de vinger op de zere plek te leggen. Hij heeft een uitdaging nodig en hier zorgt hij vaak ook zelf voor met zijn vernieuwende ideeën”.

Als ik Mahadew meer uitleg vraag, wil hij iets kwijt over het zich kunnen bewegen in een muticulturele samenleving. Hij vertelt dan over zijn visie over de mens – maatschappij relatie:” Mediation is een onmisbaar maatschappelijk instrument, een leerproces uit de oertijd. Het is de ruggengraat voor maatschappelijke vorming. Mediation – denken helpt mensen zichzelf te zijn. De mens moet ondanks verschillen in culturele achtergronden en eigen waarden, problemen kunnen oplossen vanuit zichzelf en vanuit wie hij zelf is. Individuen moeten bewust zijn van de verwachtingen die hun omgeving aan het stelt.  De mate waarin mensen hun waarden en normen naleven, bepaalt voor een groot deel het welzijn van de samenleving. Voor multicuturele samenlevingen is het mediation-denken een ideaal instrument”. De organisatie Mediators Collectief heeft inmiddels de visie van Professor Mahadew inmiddels opgenomen in een boek dat binnenkort in Nederland zal verschijnen.

Honour Award

Professor Dewanand Mahadew mocht vanwege zijn wetenschappelijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Indiase industrie een Honour Award ontvangen van de International Film & Television  Research Centre. Het award werd hem uitgereikt door de bekende en hoogstaande professor Sandeep Marwah, van de University of media Arts ( UMA). Dewanand verzorgt gast colleges in India en richt zich daarbij op het internationalisatie vermogen van Indiase entrepreneurs. Bij de UMA is Mahadew betrokken bij het ontwikkelen van strategieën om middels export meer te halen uit de Indiase entertainment industrie, waarin de film en televisie een belangrijke rol spelen. Het gaat om een jaaromzet van miljarden US-dollars.

Als ik Mahadew uiteindelijk vraag wat hij vindt van Suriname zegt hij: “ Suriname is en blijft mijn land. Ik zie het als mijn plicht om Suriname bij te staan in haar ontwikkeling en sta open voor ideeën . Ik ben sowieso regelmatig in Suriname om o.a. mijn ouders te bezoeken”. Rest mij te zeggen, Mahadew, Nickerie is trots op jou.

 K.R.Donk, 2 februari 2009.

Reacties Kenneth Donk: kennethdonk@yahoo.com

Graphics Akhiel Mahabier: info@nickerie.net

 

naar boven

 

Overzicht van reeds verschenen artikelen

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2003 - 2009 . All rights reserved.

Designed & hosted by Galactica's Graphics