Nickerie - verleden, heden en de toekomst

door

Kenneth R. Donk

Nickerie, het zelfmoord "Paradijs" ?


De redactie van Nickerie.Net had voor deze week een artikel gepland met wat zonniger titel, echter gedwongen door de actualiteit zagen we ons genoodzaakt om het onderstaande artikel, geschreven op 30 november 2003 over het zelfmoordprobleem van Nickerie, eerder te plaatsen dan gepland. Het jaar 2005 is nauwelijks begonnen of de Nickeriaanse gemeenschap wordt opnieuw geconfronteerd met een zelfmoordgeval en deze keer wederom gepleegd door een 14-jarige tiener. De oorspronkelijke bedoeling van deze website was om vooral de zonnige kant van dit mooie district te belichten. Gelukkig is de zonneschijn zowel aan de letterlijke als de figuurlijke kant dominant. Helaas heeft district Nickerie, zoals alle andere plaatsen op de wereld,  ook een schaduw kant, die we het liefst zo snel mogelijk tot het verleden willen zien behoren. Middels dit artikel wordt dit probleem ook aan u voorgelegd met de hoop dat de oplossing sneller zich zal aandienen. Onze dank en waardering gaat alvast uit naar iedereen die reeds in het veld bezig zijn om oplossing te zoeken voor dit probleem.


Dagblad Suriname, 10 Januari 2005

Tiener pleegt zelfmoord in Nickerie

Nickerie - Het district Nickerie is in de vroege morgen van 6 januari opgeschrikt toen bekend werd dat de 14-jarige Melissa Chritchlow door ophanging een eind heeft gemaakt aan haar leven. Melissa was een 5e klasse leerling van de Openbare School II aan de Waterloostraat.

Melissa verdween op een moment uit het zicht van haar familie en omdat ze weg bleef, wekte dat argwaan op. Een van haar broers ging op zoek naar haar en zag plotseling haar ontzielde lichaam en alarmeerde de moeder, die op dat moment bezig was de kinderen klaar te maken voor vertrek naar school.

De reden die  geleid heeft tot de zelfmoord van Melissa Chritchlow is niet bekend. Het lijk is door de Nickeriaanse politie in beslag genomen. Melissa was het derde kind uit een gezin van vier en was enige meisje. Deze ophanging is het eerste suïcidegeval in Nickerie dit jaar.

Danny Jibodh

"Maltie, is nauwelijks 23 jaar en 2 jaar getrouwd met Ritesh, maar ligt nu reeds 3 dagen in het Streeks Ziekenhuis Nickerie. Haar man, schoonvader en schoonmoeder gaan door een hel, voor de rest van de familie is het een raadsel. Wat heeft haar ertoe bewogen een grasverdelgend middel tot zich te nemen. Maltie was toch zo’n levendige jonge vrouw, bijna praatziek en kon wanneer de vrouwen onder elkaar waren met haar grappen de hele groep aanhoudend aan de gang brengen. Gieren en lachen op de familie bijeenkomsten bij verjaardagen en andere ontmoetingen. Te meer een schok voor diegenen die deze leuk uitziende vrouw van dichtbij kenden. De doktoren moeten steeds weer, enkele keren per maand en vele keren per jaar, jaar na jaar de bezoekers van slachtoffers als Maltie voorhouden, dat de dood plotseling kan toeslaan. Alles hangt af van wat er door de persoon is ingenomen, de hoeveelheid, en het gestel van de persoon. Soms lijkt het alsof het toch goed zal aflopen, de persoon spreekt, is goed bij kennis en vertelt zijn of haar verhaal. In de dagen die volgen van spanning, verdriet, wanhoop en angst, lijdt een ieder. Waarschijnlijk lijdt Maltie het meest, zowel lichamelijk en geestelijk. Lichamelijk vanwege de honger en pijnen die ze moet doorstaan, afwisselend met ademnood en overgeven. Geestelijk daar haar moeder in Nederland de boodschap stuurt haar niet te willen zien, zij het zelf gezocht heeft, dus maar alleen moet sterven. Ruzies en verwijten bij het sterfbed.
Dan treed er ineens een verslechtering op in de toestand van de persoon, blijken de nieren, het lever en andere organen te zijn aangetast en de dood treed daarna snel op. Maltie sterft de zevende dag, na het verdelgend middel te hebben ingenomen. De reden blijft voor velen onbekend, maar sommigen praten over een verborgen liefde. Is het beter te sterven dan de familie “ schande” te geven ? Een leven in bloei vernietigd, Nickerie staat voor de zoveelste keer machteloos tegenover de golven van zelfmoorden… "

Halverwege de maand november 2003 sterft de 14-jarige scholier aan de gevolgen van zelfophanging. Op dezelfde dag verhangt een 32- jarige man zich in een politiecel, terwijl nauwelijks enkele dagen ervoor een jonge vrouw van 23 jaar was gestorven door pesticiden in te nemen. Binnen een maand plegen zes personen zelfmoord. Maar er is hoop. Nickerie lijkt de strijd tegen de overvloedige zelfmoorden te willen aanbinden. In verband daarmee sprak de heer Kenneth Donk met Tobi Graafsma, psycholoog en psycho-analiticus, die voor het Streeks Ziekenhuis Nickerie ( SZN), de projectleider is van het Suïcide Preventie Programma.

Tobi Graafsma - Psycholoog en psycho-analiticus, projectleider Suïcide Preventie Programma -  Streeks Ziekenhuis Nickerie ( SZN)

Tobi legt uit: “Verhoudingsgewijs ligt het aantal gelaagde zelfmoordpogingen in Nickerie abnormaal hoog in vergelijking met aantallen in de rest van de wereld. Wereldwijd is het aantal 16 gevallen van geslaagde zelfmoordpogingen, per honderdduizend inwoners. In de westerse landen bedraagt het aantal 10 a 11, Nederland 11 en India 10 geslaagde gevallen per honderdduizend inwoners. In Nickerie komt het aantal verhoudingsgewijs neer op 96 succesvolle pogingen op honderdduizend inwoners, een verschrikkelijk hoog aantal. De verhouding man: vrouw in verband met de geslaagde pogingen tussen juni 2002- juni 2003 bedraagt 10 mannen op 1 vrouw, terwijl een verhouding van 3 mannen op 1 vrouw in de wereld geldt. In de zelfde periode waren het aantal zelfmoordpogingen, dus al dan niet geslaagd, 74. In cijfers verwerkt betekent dat verhoudingsgewijs 296 per honderdduizend inwoners. In de westerse landen geldt het aantal van 140 per honderdduizend inwoners. Wat in Nickerie gebeurt is dus niet normaal. Letten wij daarbij op het geslacht, dan zien we een verhouding van 5 mannen op 4 vrouwen, terwijl een verhouding van 1 man op 3 vrouwen in de wereld bekend is. Zowel in aantallen en verhoudingen vertoont Nickerie dus een vreemd beeld”.

Het Suïcide Preventie Programma moet verandering brengen in het hoog aantal zelfmoorden. Het programma houdt in het doen van wetenschappelijk onderzoek naar de redenen van het plegen van de zelfmoorden. Daarnaast wordt er hulpverlening georganiseerd in de vorm van de Counselersopleiding Nickerie ( H.B.O.-niveau), die onlangs van start is gegaan. De opleiding is in het leven geroepen door de Welzijnsinstituut Nickerie ( WIN) die is opgericht door het Streeksziekenhuis Nickerie samen met de Stichting Perperpektief. Het contact is gelegd met de Associatie van Counselors in Nederland, die docenten voor de opleiding levert. Er komt een workshop voor artsen, een seminar in februari 2004 en voorlichting in het algemeen, zodat de Nickeriaanse bevolking zich bewust wordt van het probleem.

” Bij de voorlichting krijgen de jongeren een bijzondere plaats, daar een zelfmoordpoging vaak vooraf wordt gegaan door een crisisperiode. Dat mensen gaan praten voordat zij gaan doen. Veel pogingen worden gedaan, maar men praat te weinig over de achtergronden daarvan. De wanhoop die er vaak bestaat, het zich ongelukkig voelen in bepaalde situaties. Met personen die na een poging in het ziekenhuis terecht komen, worden gesprekken gevoerd om de reden van hun daad te achterhalen, wat is de aanleiding geweest. Welke zijn de demografische gegevens van de mensen. Op basis daarvan worden er voorlichtingsprogramma’s ontworpen”.

Tobi kan wegens medische en ethische redenen niet met echte voorbeelden aangeven welke de redenen zijn die de slachtoffers aangeven voor hun daad. Maar in het algemeen voor Nickerie gelden: de grote mate van wanhoop, en zich gevoelen in een uitzichtloze situatie, het niet voorhanden zijn van hulp, dat het vaak om zaken gaat waarover niet gesproken mag worden of de durf daarvoor ontbreekt, heel kwetsbare dingen zoals relatieproblemen, partnerproblemen, situaties waarin men zich heel erg gekwetst voelt en geen uitweg ziet.

“De meeste zelfmoordpogingen worden door mensen van hindostaanse afkomst ondernomen. Hoewel zij de grootste bevolkingsgroep in Nickerie zijn ( 65%), is het percentage zelfmoorden onder deze groep ruim 95% van het aantal gevallen, dus toch onacceptabel hoog. Correspondeert niet met de demografische gegevens van de bevolking”. De culturele achtergronden van deze groep spelen mee,  zegt Tobi, maar zijn niet doorslaggevend. Het blijft een combinatie van factoren, soms individuele, soms economische en maatschappelijke . De hindostaanse cultuur speelt een rol over zaken waarover men niet mag praten, veel taboe, veel geheimen. Het aantal incestgevallen, sexueelmisbruik e.d. ligt naar alle waarschijnlijkheid niet aan de lage kant in Nickerie. Heel kwetsbaar om heel lang te moeten lopen met zaken waarover men niet mag spreken. De moraal bij deze groep zegt, je mag de vuile was niet buiten hangen. Het moet binnen de familie blijven, wat zeer belemmerend is. Je mag zelf niet naar hulpverleners stappen. “Zowel kinderen als ouderen leven in een dubbele wereld. Voor de kinderen geldt dat ze naar de ouders moeten luisteren,de wereld van de aanpassing, dus doen wat de ouders zeggen. Er ontbreekt elke vorm van overleg of praten met elkaar over een probleem. En de wereld van zorgen, de innerlijke wereld, waarin het kind blijft zitten. De ouderen leven in de wereld van het sociale leven en de wereld van gedachten, gevoelens en zorgen. De wereld zich ongelukkig te voelen en daarin te moeten blijven. In het bijzonder de vrouwen, die worden opgevoed onderworpen te zijn aan de man. Je moet doen wat de echtgenote zegt, zelfs als het moeilijk te verteren is. De vrouw wordt bij het uithuwen vaak letterlijk gescheiden van haar familie. De band met eigen familie wordt verbroken, wat voor de vrouw iets verschrikkelijk moet zijn. Men weet vaak geen raad met dit probleem. Ze zitten vaak tussen de oude wereld van de eigen familie en de nieuwe wereld van de familie waar ze gaan inwonen. Mannen bedrinken zich vanwege maatschappelijke problemen, werkloosheid e.d., mishandelen de vrouwen, die dan niet terug kunnen naar hun familie. Blijven zitten in een wereld vol gevoelens en geheimen”. Dan heb je de hoge verwachtingen die men aan zichzelf en kinderen stelt, maatschappelijk successen, en als die uitblijven komt men onder psychische druk te staan.
Wat Tobi verbaasd is het feit dat in het algemeen de mensen in Nickerie het zelfmoordprobleem voor geaccepteerd nemen. “Een zeer ernstig probleem waar als samenleving veel meer aan gedaan zou moeten worden. Aan dit groot maatschappelijk probleem, hun probleem, ernstig gewerkt moet worden. Een probleem die veel families raakt, doch door een sluier is omgeven”. Hij vindt het geweldig dat het ziekenhuis de eerste stappen heeft gezet het probleem aan te pakken en er twintig mensen op de counselersopleiding zitten. Het moet hem wel van het hart dat op deze opleiding een minderheid van hindostanen zitten:” Hoe kan dat nou”. Verhoudingsgewijs wederom geen afspiegeling van de bevolking. Dat vraagt weer om een verklaring zegt Tobi.

K.R.Donk,  30 november 2003

Discussieer mee op het Nickerie.Net Forum: Nickerie en Zelfmoord

(Nickerie.Net Forum > Nieuws en actualiteiten > Algemeen > Nickerie en Zelfmoord)

 

Reacties: kennethdonk@yahoo.com

 

naar boven

 

Overzicht van reeds verschenen artikelen

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2003 - 2005 . All rights reserved.

Designed & hosted by Galactica's Graphics